Onaltıncı asır osmanlı toplumunda bellibaşlı kızılbaş isyanları - Akman, Elif Gül (My University, 2008)
ONALTINCI ASIR OSMANLI TOPLUMUNDA BELLİBAŞLI KIZILBAŞ İSYANLARI Onaltıncı yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu için sıkıntılı bir dönem olmuş ve ülkedeki iç karışıklıklar had safhaya çıkmıştır . Tez konumuz olan kızılbaş isyanları bu yüzyıldaki ilk üç padişah döneminde- II. Bayezid, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman- yoğunluk kazanmıştır. Bu çalışmamızda, onaltıncı yüzyıl Osmanlı toplumunda bellibaşlı kızılbaş isyanlarını ele aldık. O döneme ışık tutabilmesi için Osmanlı devletinin içinde bulunduğu durumu genel olarak değerlendirmeye çalıştık. Kızılbaş kavramını ve bu isimle adlandırılan zümrelerin içinde bulundukları dini siyasi iktisadi ve sosyo kültürel durumlarını değerlendirip, meydana gelen bellli başlı isyanları açıklamaya çalıştık. Bu çalışmamızın sonucunda bu isyanların, İran’ın tahrikleri yanısıra siyasi, iktisadi ve ekonomik sebeplerden kaynaklandığını tespit ettik.

THE MAİN KIZILBAS REBELLİONS IN THE 16th CENTURY OTTOMAN SOCİETY The Ottoman Empire had hard time with revolts in the 16th century.The subject of this thesis is revolt caused by kizilbas section of the moslem people in the Ottoman Empire who are followors of Ali. These revolts happened during the three Ottoman Sultans years.( II. Beyazid,Yavuz Sultan Selim,Kanuni Sultan Suleyman) İn our work we investigated revolts created by kizilbas people in Anatolia during 16th century. We tried to understand the conditions of the Ottoman Empire during the time period mentioned above.the meaning of kizilbas and their social,economics and religious conditions and their demands from the Sultans caused the revolts have been studred by ourself. At the end of our study, we concluded that the reason of these revolts, fighting were related to their religious, social and economics demands. These revolts also supported by the Persia.
Keywords: Alevilik; İslam Mezhepleri; İslam Mezhepleri_İsyanlar_Tarih; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918_İran_Ayaklanmalar; Tarih_İslam Mezhepleri