Postpartum dönemde anneye verilan aile planlaması danışmanlık eğitiminin etkin kontraseptif yöntem seçimi üzerine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2005)
AMAÇ: Bu araştırma, postpartum dönemde anneye verilen aile planlaması danışmanlık eğitiminin etkin kontraseptif yöntem seçimi üzerine etkisini saptamak amacı ile yapılmıştır. MATERYAL VE METOD: Araştırmanın örneklemini 06.05.2004-06.11.2004 tarihleri arasında Sakarya Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde normal (n= 150) ve sezaryen (n= 150) ile doğum yapan gönüllü toplam 300 anne oluşturmuştur. Doğumdan sonra annelerin tanıtıcı özelliklerini belirlemek amacı ile Form I ve aile planlaması konusundaki bilgi ve uygulamalarını saptamak amacıyla Form II uygulanmıştır. Annelere aile planlaması konusunda normal doğumdan 4-6 saat, sezaryenden 1 gün sonra eğitim verilmiştir. Eğitim programı 3-4 kişiden oluşan gruplara uygulanmıştır. Eğitimde aile planlamasının önemi, doğum sonu yöntemleri; oral kontraseptif, rahim içi araç, enjeksiyonlar, implant, tüpligasyon, vazektomi ve doğal aile planlaması yöntemlerinin zamanlaması anlatılmıştır. Eğitim programı 25-30 dakika sürmüştür. Eğitim sonrasında annelere etkin aile planlaması yöntemlerini anlatan broşür verilmiştir. Eğitimden hemen sonra annelere Form II tekrar uygulanmıştır. Anneler eğitimden 6-8 hafta sonra kliniğe çağrılarak postpartum muayeneleri yapılmış, karar verdikleri ve seçtikleri yöntem Form III kullanılarak değerlendirilmiştir. Kliniğe gelemeyen annelere telefonla ulaşılarak, karar verdikleri ve seçtikleri yöntem öğrenilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi bilgisayarda yapılmıştır. BULGULAR VE SONUÇ: Çalışmada; annelere verilen aile planlaması eğitiminin olumlu sağlık davranışlarına dönüştüğünü gösteren sonuçlar elde edilmiştir. Doğum sonu adet görmeden gebe kalma durumu istatistiksel olarak karşılaştırıldığında eğitim öncesi ve eğitim sonrası arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Çalışma kapsamındaki annelerin 6-8 hafta sonra gebelikten korunma durumlarına bakıldığında; tamamının bir yöntemle korundukları, korunma yöntemlerinin %88,3 oranında etkin yöntem olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; kadınlara doğum sonrası verilen aile planlaması eğitiminin etkin aile planlaması yöntemi kullanımını arttırdığı saptanmıştır.

OBJECTIVE: This research was carried out with the purpose of determining the effects of the family planning consultancy education given to the mother during the postpartum period on the effective contraceptive method preference. MATERIAL AND METHOD: The sample group of the research comprised totally 300 volunteer mothers who experienced normal delivery (n = 150) or cesarean section (n = 150) in Sakarya Delivery and Infant Care Hospital between the dates 06.05.2004 - 06.09.2004. Following the delivery, Form I was applied in order to determine the descriptive characteristics of the mother and Form II was applied in order to determine their knowledge and practices regarding the family planning. The mothers were given education on the family planning 4-6 hours before the normal deliveries, and 1 day after the deliveries with cesarean section. The education program was applied to the groups of 3-4 people. In the education program, the importance of the family planning; the postpartum methods; oral contraceptives; the intra-uterus apparatus, injections, implants, tube ligation; vasectomy; and the timing of the natural family planning methods were explained. The educational program lasted 20-30 minutes. Following the education, a brochure explaining the effective family planning methods was given to each patient. Immediately after the education, Form II was reapplied to the mothers. The mothers were invited to the clinic 6-8 weeks after the education for their postpartum examination and their preferred method was evaluated by using Form III. The mothers who couldn't come to the clinic were reached through telephone, and thus their preferred method was learned. The evaluation of the data was carried out by computer. RESULTS AND CONCLUSION: In the research, the results showing that the education given to the mothers in the postpartum period was transformed into positive health behaviors were obtained. When the events of pregnancy occurring without having any menstruation after the birth was compared statistically, there found meaningful difference between the pre-education and post-education values (p<0,001). When the pregnancy protection statuses of the mothers within the extent of the study were considered at the end of 6th -8th weeks, it was seen that all of the mothers were being protected with one of the methods, and the methods were effective ones with the percentage of 88,3 %. As the result of the study, the family planning education given to the mothers after the delivery was determined to increase the use of effective family planning methods.
The effects of the family planning consultancy education given to the mother during the postpartum period on the effective contraceptive method preference
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Hemşirelik; Psikoloji; Kadın Araştırmaları