BASEL ilkeleri ışığında bankacılıkta risk yönetimi ve Türkiye uygulaması - Varlık, Ahmet Burak (My University, 2010)
Türk bankalarının risk yönetimi ve denetim süreçlerini temelden etkileyecek düzeyde yeni bir yaklaşım sunan Basel II kriterleri, bankaların maruz kaldıkları risklere karşı daha iyi bir risk yönetimi ve denetim yapısı oluşturmalarına imkan tanımaktadır. Bu çalışmanın amacı; yeni sermaye uzlaşısı olarak bilinen Basel II’ye uyum sürecinde Komite’nin öngördüğü düzenlemeler, düzenlemeler çerçevesinde Türk bankacılık sisteminde yapılan çalışmalar ve Basel II düzenlemesinin Türk bankacılık sisteminde risk yönetimi uygulamalarına etkilerinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu çalışmada Basel II kriterleri çerçevesinde hesaplanan sermaye yeterliliği oranının Türk bankacılık sisteminde risk yönetimi üzerindeki etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda Basel I ve Basel II düzenlemeleri ile ilgili bilgiler verilmiş ve Basel kriterleri detaylı olarak incelenmiştir. Risk ve risk yönetimi kavramları açıklanmış, banka bilançolarının karşılaştıkları riskler Basel ilkeleri ışığında incelenmeye çalışılmış Dünya’da ve Türkiye’de düzenleyici ve denetleyici kurumların çalışmalarına yer verilmiştir. Türk bankacılık sisteminde risk yönetimi uygularına yer verilmiş, Türk bankacılık sektöründe uygulanan sayısal etki çalışmaları değerlendirilmeye çalışılmış ve Türk bankacılık sisteminde yer alan banka gruplarının sermaye yeterliliği rasyolarının birbirleri ile karşılaştırılmasını ve sermaye yeterliliği rasyolarında meydana gelen değişimin bilanço yapısı, likidite ve karlılık gibi bankaların performansı üzerinde etkisi olan oranlar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde ise Basel ilkelerinin Türk bankacılık sistemine olan etkileri incelenmeye çalışılmıştır. netimi, Basel Kriterleri, Basel I, Basel II, Sermaye Yeterliliği

Basel II criteria which present a new aproach that will substantially affect Turkish banks’ risk management and supervision processes, enable the banks to constitute better risk management and supervision structure. The purpose of this study is to put forward the regulations proposed by the committee within accordance process for Basel II which is considered as a new capital reconcilation ,to indicate the progress achieved in Turkish banking system in the scope of these regulations and to show the influence of regulations on risk management applications. The influence of capital adequacy ratio which is estimated within the frame of Basel II criteria, on risk management of Turkish banking system, has been examined in this study. In this study, Basel I ve Basel II regulations are introduced and Basel criteria is examined in details. The terms risk and risk management are explained, the risks that banks balance sheets face are researched in the light of Basel criteria. Information about regulative and supervisory institutions in Turkey and in the world is also contained within this study. However in this study, risk management applications of Turkish banking system and quantitive impact studies applied for Turkish banking system are evaluated. Capital adequacy ratios of banks included in Turkish banking system are compared and the influence of changes in the capital adequacy ratios on factors which affect bank performances like balance sheet structure, liquidity and profitableness are examined. In the conclusion chapter, the impact of Basel criteria on Turkish banking system is studied. Key Words : Risk, Risk Management, Basel Criteria, Basel I, Basel II, Capital Adequacy
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Basel; Risk Yönetimi_Türkiye