Uluslararası işletmelerdeki yerel çalışanların ingilizce dil yetkinliği, iletişim kaygısı ve kariyer başarısı - Aydın, Ayşe (My University, 2023)
dil yetkinliği hayatın her yerinde olduğu gibi iş hayatında da ön planda yer almaktadır. Fakat uluslararası işletmelerde kullanılmakta olan yabancı dilin önemini gösteren çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Dil genel olarak kültür çatısı altında değerlendirilmiş olup ayrı bir temel konu olarak literatürde çok fazla yer kazanmamıştır. Her yerde karşımıza çıkan İngilizce dil yetkinliğinin, özellikle uluslararası işletmelerdeki etkileri, önemi ve sonuçları birçok ülkede göz ardı edilmiştir. Gerçekleştirilen literatür araştırması sonucunda, dil ve işletmeleri konu alan çalışmaların İngilizce bilim dilinde bile oldukça kısıtlı ve yeni bir alan olduğu gözlenmiştir. Bu tez çalışması Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerdeki yerel çalışanların İngilizce dil yetkinliklerini temel bir konu olarak ele alıp bunun çalışanların iletişim kaygısı ve kariyer başarısı üzerindeki rolünü incelemiştir. 413 kişiye anket uygulanmıştır. Çalışma sonucuna göre İngilizce dil yetkinliğinin, iletişim kaygısı ve kariyer başarısı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Aynı zamanda iletişim kaygısının, kariyer başarısı üzerinde etkisi olduğu gözlemlenmiştir. İngilizce dil yetkinliği ve kariyer başarısı arasındaki ilişkide iletişim kaygısının aracı rolü olduğu belirlenmiştir. İngilizce dil yetkinliği ve iletişim kaygısı arasındaki ilişkide öz yeterliliğin düzenleyici role sahip olduğu tespit edilmiştir.

English language competence is at the forefront in business life as it is in every part of life. However, the studies showing the importance of a foreign language used in international businesses are very limited. Language has generally been evaluated under the umbrella of culture and has not gained much space in the literature as a separate main subject. The effects, importance and consequences of English language comptence, which is ubiquitous, have been ignored in many countries, especially in international businesses. As a result of the literature research, it has been observed that the studies on language and business are a very limited and new field, even in the English language of science. This thesis study takes the English language competencies of local employees in businesses operating in Turkey as a fundamental issue and examines its role on employees' communication apprehension career success and sel-efficacy. A questionnaire was applied to 413 people. According to the results of the study, it was seen that English language competence had an effect on communication apprehension and career success. It has also been observed that communication apprehension has an effect on career success. It has been determined that communication apprehension has a mediating role in the relationship between English language competence and career success. It has been determined that self-efficacy has a moderating role in the relationship between English language competence and communication apprehension.
English language competence, communication apprehension and career success of local employees in international companies
Keywords: Career success; Communication apprehension; Çalışanlar; Dil edinimi; Employees; English language; English language competence; International business; International companies; Interpersonal communication; İletişim kaygısı; İngiliz dili; İngilizce dil yetkinliği; Kariyer başarısı; Kişilerarası iletişim; Language acquisition; Öz yeterlilik; Self-efficacy; Uluslararası işletmeler