Büyümeye ve uluslararasılaşmaya girişimci yaklaşım: Edirne’de gıda üreten kobiler hakkında niteliksel bir araştırma - KIŞLALI, İpek; TAŞTAN BOZ, İlknur (My University, 2017)
Günümüzde gıda sektörü, üretim yapan endüstrilerin en önemlileri içinde yeralır ve bu alandaki işletmelerin çoğu KOBİ niteliğindedir. Bu girişimler sektörde büyük işletmeler ile rekabet nedeniyle bazı zorluklarla karşılaşmaktadır. Aynı zamanda, bu işletmeler yönetim, üretim, standartlar/kalite, insan kaynakları (İK) ve pazarlama ile ilgili bazı engelleri aşmak zorundadırlar. Bu gerçeklerin sonucu olarak gıda sektöründe uzmanlaşmış KOBİ’lerin sahipleri büyüme ve uluslararasılaşma ile ilgili çeşitli algılara sahiptir. Sonuç olarak, onlar bölgesel ve küresel platformda girişimlerini devam ettirebilmek ve başarılı olabilmek için belli hareket planları yaparlar. Bu çalışma, Türkiye’nin bir kenti olan Edirne’de bulunan sekiz girişimci ile derinlemesine yüzyüze görüşmeye dayanmaktadır. Niteliksel yaklaşım ile sektör bazlı ve yerel olarak karşılaşılan zorluklar analiz edilmiştir ve gıda sektöründeki büyümeye ve uluslararasılaşmaya girişimci yaklaşım ve bu konularla ilgili görüşler vurgulanmıştır.
Keywords: Entrepreneur; Food Sector; Internationalization; Growth; SMEs