Yetişkin bireylerde sırt kaslarının rölatif kuvvet norm değerlerinin belirlenmesi - Güngören, Hatice (My University, 2025)
Yetişkin bireylerde sırt kaslarının rölatif kuvvet norm değerlerinin belirlenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, 18-65 yaş aralığındaki sağlıklı yetişkin kadın ve erkek bireylerin kendi yaş gruplarına ve kendi vücut ağırlıklarına göre sırt kasların kuvvetini değerlendirebilecek rölatif kuvvet norm değerlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul’da bulunan iki farklı fitness merkezinin 18-65 yaş arası yetişkin üyelerinden herhangi bir kronik ya da akut hastalığı bulunmayan yetişkinler gönüllü olarak katılmıştır. Bu çalışmaya 245 kadın, 334 erkek, toplam 579 kişi katılmış ve sırt kaslarının rölatif kuvvet değerlendirilmesi için lat pulldown egzersizi kullanılmıştır. Katılımcılara sadece bir kez ve ortalama 10 dakika süren submaksimal lat pulldown kuvveti testi uygulanmıştır. Beş dakikalık ısınma protokolünü tamamlayan katılımcılar 8-12 tekrar arasında tükenebilecekleri ağırlıklar ile test denemelerine alınmıştır. İlk test denemesinde verilen ağırlığı çekerken 8 tekrarı tamamlayamayacak kadar zorlanan ya da 12 tekrardan fazla yapabilecek kadar rahat olan katılımcılara 3-5 dakika arası süren tam dinlenme yaptırılmıştır. Tam dinlenme yapan katılımcıların çekme ağırlığı arttırılarak yeni bir test denemesine alınmıştır. Tespit edilen tekrar ve çekilen ağırlık kilogram cinsinden veri toplama formuna kaydedilmiştir. Rölatif kuvvetin belirlenmesi için önce submaksimal olarak tespit edilen ağırlık ve tekrar sayısı ile Epley formülü kullanılarak maksimal ağırlık (1-RM) hesaplanmıştır. Hesaplanan maksimal ağırlık kişinin vücut ağırlığına bölünerek rölatif kuvvetleri bulunmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve %5 aralıklarla frekans dağılımı uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcılar cinsiyetlerine göre ayrılmış; <20, 20-29, 30-39, 40-49, 50-59, >59 olmak üzere 6 farklı yaş grubuna bölünmüş ve her yaş grubu içindeki rölatif kuvvet değerleri mükemmel, çok iyi, iyi, ortalama, zayıf ve çok zayıf olarak 6 farklı norm sınıfına ayrılmıştır. Sonuç: Hem kadın hem erkek gruplarında yaş ilerledikçe rölatif kuvvet değerlerinin azaldığı bulunmuştur. Ayrıca erkeklerin tüm yaş gruplarında kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek rölatif kuvvet değerlerine sahip olduğu saptanmıştır.

Determination of lat pulldown relative strength norm values for adults Objective: The aim of this study is to determine the relative strength norm values for evaluating the back muscle strength of healthy adult women and men aged between 18 and 65, according to their age groups and body weights. Materials and Methods: Volunteers without any chronic or acute illness were selected from adult members aged 18–65 from two different fitness centers in Istanbul. A total of 579 individuals participated in the study, including 245 women and 334 men. The lat pulldown exercise was used to assess the relative strength of the back muscles. A submaximal lat pulldown strength test, lasting approximately 10 minutes, was applied only once to each participant. After completing a five-minute warm-up protocol, participants performed the test with weights they could fatigue with between 8 and 12 repetitions. If a participant could not complete 8 repetitions or could perform more than 12 with ease, they were given a full rest period of 3–5 minutes. After resting, a new test trial was conducted with increased weight. The number of repetitions and the lifted weight in kilograms were recorded in the data collection form. To determine relative strength, the maximal weight (1-RM) was first calculated using the Epley formula based on the submaximally determined weight and repetition count. The calculated maximal weight was then divided by the participant’s body weight to find their relative strength. Descriptive statistics and frequency distribution at 5% intervals were applied in the data analysis. Results: Participants were separated by gender and categorized into six age groups: <20, 20–29, 30–39, 40–49, 50–59, and >59. Within each age group, relative strength values were divided into six norm categories: excellent, very good, good, average, weak, and very weak. Conclusion: It was found that relative strength values decreased with age in both female and male groups. Additionally, men had significantly higher relative strength values than women across all age groups.
Determination of lat pulldown relative strength norm values for adults
Keywords: back muscle strength; Beden eğitimi ve antrenman; erkek sırt kuvveti Relative strength; female back strength; kadın sırt kuvveti; male back strength; norm değerleri; norm values; Physical education and training; Rölatif kuvvet; sırt kası kuvveti; Spor; Sports