Politik zekâ, politik yeti ve network kaynaklarının subjektif kariyer başarısına etkisi; bankacılık sektöründe bir araştırma - Demirbağ, Orkun (My University, 2016)
POLİTİK ZEKÂ, POLİTİK YETİ VE NETWORK KAYNAKLARININ SUBJEKTİF KARİYER BAŞARISI ÜZERİNE ETKİSİ: BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA Politik zekâ yapısı, hala araştırılmakta, kavramsal açıklık ve geçerli ölçüm yöntemine önemli ölçüde ihtiyacı olduğu yaygın şekilde kabul edilmektedir. Bu eksikliği vurgulamak için, Politik Zekâ Ölçeği psikometrik özellikleri ve mantıksal geçerliliğinin doğruluğunu ortaya koymak için Türkiye’de üç farklı çalışmada dört farklı örneklemde gerçekleştirilmiştir. Sosyal darwinzm teorisine dayanan çalışmanın amacı, politik yeti üzerinde politik zekânın etkisini ve politik yeti-sübjektif kariyer başarısı arasındaki ilişkide network kaynaklarının aracı rolünün etkisidir. Üstünlükler, sınırlıklıklar ve öneriler çalışma kapsamında tartışılmıştır. Politik Zekâ, Politik Yeti, Network Kaynakları, Subjektif Kariyer Tatmini, Sosyal Darwinizm

THE EFFECT OF POLITICAL INTELLIGENCE, POLITICAL SKILL AND NETWORK RESOURCES ON SUBJECTIVE CAREER SATISFACTION: A RESEARCH ON BANKING SECTOR Political intelligence is widely recognized as an important, yet tremendously underinvestigated, construct lack conceptual clarity and valid measurement. To address this lack, we conducted three studies encompassing four samples from Turkey that establish the psychometric properties and nomological validatiy of Political Intelligence Scale. Drawing on the Theory of Social Darwinism, the purpose of this paper is to examine the effect of political intelligence on political skill and the mediator effect of network resources in the relationship between political skill and subjective career success. Strengths, limitations, and directions for future research are discussed. Political Intelligence, Political Skill, Network Resource, Subjective Career Satisfaction, Social Darwinism
Keywords: İşletme; Yönetim; Yönetim ve organizasyon