Avrupa birliği ortak tarım politikasında tarım lobisi - Arabacı, Ahmet (My University, 2005)
Soyadı :Ahmet Arabacı Kamu Yönetimi yaset ve Sosyal Bilimler Prof. Dr. Deniz Vardar Tez Türü ve Tarihi :Doktora - Temmuz 2005 Avrupa Birliği, Tarım Lobisi, Ortak Tarım Politikası, Çıkar Temsili, Plüralizm

AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASINDA TARIM LOBİSİ Ortak Tarım Politikası Avrupa Birliği'nin en önemli ortak politikalarından biridir. Avrupa Birliği bütçesinin yarısından fazlasını tüketmesi nedeniyle, çıkar ve baskı grupları (tarım lobisi) Ortak Tarım Politikası karar alma süreçlerinde etkili olmak için çaba harcamışlardır. Ortak Tarım Politikası'nı etkilemek için çaba harcayan ulusal ve ulus-üstü düzeydeki tarım lobisi, Tek Avrupa Senedi'nin imzalanmasından önce karar alıcılar ile neokorporatist çıkar temsil ilişkisinde bulunmuştur. Tarım lobisi Tek Senet'in imzalanmasına kadar neokorporatist çıkar temsilini sürdürerek önemli maddi çıkar ve siyasal ayrıcalık elde etmiştir. Ancak, Ortak Tarım Politikası'nda yapılan reformlar sonucunda bazı önemli değişimler gerçekleşmiştir. Reformlar, Avrupa Birliği kurumlarının tarım lobisine yaklaşımının değişimi, iç dinamikler, küreselleşme sürecinin getirdiği dış baskılar ve uluslararası ticaret konusunda gelen baskılar, tarım lobisinin çıkar temsil biçimlerini değiştirmiştir. Tek Senet'ten sonra ulusal ve ulus-üstü düzeydeki tarım lobisi daha plüralist karakterli çıkar temsil ilişkisinde bulunmaktadır. Tarım lobisinin, plüralist karakterli çıkar temsilinde bulunması, Avrupa entegrasyonunu güçlendirecektir. Name and Surname :Ahmet Arabacı Field :Public Administration Programme :Political and Social Sciences Supervisor : Prof. Dr. Deniz Vardar Degree Awarded and Date :Ph.D. - July 2005 Key words :The European Union, Agricultural Lobby, The Common Agricultural Policy, Interest Representation, Pluralism ABSTRACT AGRICULTURAL LOBBY IN THE COMMON AGRICULTURAL POLICY IN THE EUROPEAN UNION The Common Agricultural Policy is one of the most important common policies of the European Union. Interest and pressure groups (agricultural lobby) tried to influence the decision making process of the Common Agricultural Policy which consumes more than half of the European Union budget. National and supranational level agricultural lobby, which tried to influence the Common Agricultural Policy, has neocorporatist interest representation relationship with decision makers before the Single European Act. Agricultural lobby gained material benefits and political privileges by sustaining neocorporatist interest representation until the Single European Act. Some important changes occurred because of reforms in the Common Agricultural Policy. The reforms, changes of approaches of the European Union institutions to agricultural lobby, internal dynamics, external pressures stemmed from globalization process and pressures stemmed from international trade issues changed the interest representation patterns of agricultural lobby. After the Single European Act, national and supranational level agricultural lobby experience interest representation relationship which has more pluralistic character. The pluralistic character of interest representation of agricultural lobby will strengthen the European integration process.
Keywords: Avrupa Birliği; Ekonomi; Tarım; Üretim