8 haftalık isoinertial egzersizlerinin genç futbolcular üzerinde yön değiştirme, sıçrama, sürat, şut hızı ve denge üzerindeki etkisi - Korkmaz, Halil (My University, 2022)
Amaç: Genç futbolcuların 8 hafta süresince futbol antrenmanlarına ek olarak izoinertial sistemle ve kendi vücut ağırlıklarıyla yaptıkları antrenmanların; yön değiştirme, sıçrama, sürat, şut hızı ve denge performansına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Türkiye Futbol Federasyonu U19 Gelişim 1.Ligi grubunda oynayan, 24 erkek futbolcu, izoinertial antrenman grubu (yaş: 16,83±0,39 yıl, boy:176,17±6,13 cm, vücut ağırlığı: 68,28±5,69 kg, VKİ: 22,02±1,77 kg/ m2) ve antrenman grubu (yaş: 16,9±0,717 yıl, boy: 176,42±6,02 cm, vücut ağırlığı: 71,17±7,11 kg, VKİ: 23,80±2,20 kg/ m2) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. İzoinertial antrenman grubu, antrenman grubunun uyguladığı antrenmanı, izoinertial antrenman cihazı ile maksimum şiddetin %80'inde uygulamıştır. Antrenman grubu vücut ağırlıkları ile dört set, altı tekrar ve beş hareketten (squat, sağ/ sol lunge, sağ/ sol side lunge) oluşan antrenmanı uygulamıştır. 8 haftalık antrenman süresi boyunca, 16 birim antrenman yapılmıştır. Sekiz haftalık antrenmandan önce ve sonra sporcuların yön değiştirme, sıçrama, sürat, şut hızı ve denge performansları ölçülmüştür. Normal dağılan verilerde grup içi karşılaştırmada paired sample t-test ve gruplar arası karşılaştırmada independent sample t-test kullanılmıştır. Normal dağılmayan verilerde, grup içi karşılaştırmalarda wilcoxon signed ranks test ve gruplar arası karşılaştırmada mann whitney-u testi kullanılmıştır. Bulgular: İzoinertial antrenman grubunun yön değiştirme, sıçrama, şut isabeti ve şut hızı değerlerinde, antrenman grubunun 10 m sürat, 30 m sürat ve şut hızı değerlerinde, grupların gelişim farkı karşılaştırılmalarında sıçrama ve 10 m sürat değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p<0,05). Sonuç: İzoinertial antrenmanları sonucunda 10 m sürat, yön değiştirme hızı, sıçrama yüksekliği ve şut isabeti değerleri artmıştır.

Objective: The aim of this study is to investigate the effect of 8 weeks of training with the isoinertial system and bodyweight in addition to football training, on change-of-direction, jumping, speed, shot speed and balance performance. Materials and Methods: Twenty-four male football players playing in the Turkish Football Federation U19 Development 1st League, formed the isoinertial training group (age:16.83±0.39 years, height:176.17±6.13 cm, body weight:68.28±5.69 kg, BMI: 22.02±1.77 kg/ m2) and training group (age: 16.9±0.717 years, height: 176.42±6.02 cm, body weight: 71.17±7.11 kg, BMI: 23.80±2.20 kg/ m2). The isoinertial training group applied the training applied by training group with the isoinertial device at 80% of the maximum intensity. The training group applied the training of four sets, six repetitions and five movements (squat, right/ left lunge, right/ left side lunge) with bodyweight. During the 8-week training period, 16 units of training was applied. Change-of-direction, jump, speed, shot speed and balance performances of the athletes were measured before and after the 8-week training. Paired sample t-test was used for intragroup comparisons and independent sample t-test was used for intergroup comparisons for data that was normally distributed. Wilcoxon signed ranks test was used for intragroup comparisons and mann-whitney U-test was used for intergroup comparisons for data that was not normally distributed. Results: Statistically significant differences were seen on isoinertial training group’s change of direction, jumping, shot accuracy and shot speed values, and training group’s 10 m and 30 m sprint and shot speed values, and on the comparison of the developmental differences of the groups in jump and 10m sprint values (p<0.05). Conclusion: As a result of isoinertial training, 10 m speed, change-of-direction speed, jump height and shot accuracy values increased.
Effect of 8-week isoinertial exercises on young football players’ change of direction, jumping, speed, shot speed and balance
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; change-of-direction; Football players; Futbolcular; Genç futbolcu; isoinertial training; izoinertial antrenman; jump; Physical education and training; sıçrama; speed; sürat; yön değiştirme Young football player