Göçmenler ve işgücü piyasası : Bursa’da Bulgaristan göçmenleri örneği - Ulukan, Nihan Ciğerci (My University, 2008)
GÖÇMENLER VE SGÜCÜ PYASASI: BURSA’DA BULGARSTAN GÖÇMENLER ÖRNEG NHAN CGERC ULUKAN Bu çalısmanın amacı, son dönemlerde yasanan kitlesel zorunlu göçlerden biri olan 1989 göçüyle Bulgaristan’dan gelip, Bursa’ya yerlesmis göçmenlerin isgücü piyasasına dahil olma biçimlerini incelemektir. Böyle bir inceleme, hem uluslararası göç yazının hem de Türkiye’nin göç yazının devam eden egilimlerinin aksi yönünde çaba harcamayı gerektirmistir. Uluslararası göç yazınında son dönemlerdeki arastırmaların özellikle kültürel kimlik, din ve kimlik politikalarına kaydıgı; göçmenlerin isgücü piyasasındaki konumu üzerine artık daha az çalısma yapıldıgı gözlemlenmektedir. Diger yandan, Türkiye’de ise, özellikle Balkanlardan göç etmis nüfus üzerine çok az arastırma yapılmıstır. Bu arastırma göç yazınında unutulan bu alanlara dikkat çekmek üzere gerçeklestirilmistir. Arastırmada göçmenlerin isgücü piyasasına dahil olma biçimlerini somut olarak ortaya koyabilmek için Bursa’da bulunan Görükle Göçmen Konutlarında alan arastırması gerçeklestirilmistir. Alan arastırmasında 95 haneyle yapılandırılmıs anket formu çerçevesinde yüzyüze görüsmeler gerçeklestirilmistir. Anket formunda göçmenlerin Bulgaristan ve Türkiye’deki is geçmisleri, çalısma kosulları, göç süreçleri, Bursa’ya yerlesimleri, sosyal iliski agları ve Bulgaristan’la iliskilerine yönelik sorular hazırlanmıstır. Arastırma sonuçlarına göre, Bulgaristan göçmenleri devlet politikaları baglamında “iskanlı göçmen” olarak kabul edilmeleri, böylece yerlesimi ve vatandaslıga geçisleri konularının kısa sürede çözümü, diger yandan, yerli nüfusun özellikle dinsel, dilsel ve kültürel baglar nedeniyle olumlu tutumu “avantajlı” göçmen grubu olarak yerli isgücünden farksız olarak isgücü piyasasına dahil olmalarına yol açmıstır. Diger yandan, Bulgaristan’da aldıkları egitimin hüner kazandırmaya yönelik islevsel niteligi göçmenleri Bursa’da tercih edilen emek haline getirmistir. Bursa’da daha önceden yerlesmis Bulgaristan göçmenlerinin varlıgı göçmenlerin yerlesimi ve is bulma sorunlarının çözümünde önemli katkılarının olmasının yanında, 1989 göçünün kitlesel nitelikte olması diger yandan devlet yardımları bu destegin sınırlı kalmasına yol açmıstır

IMMIGRANTS AND LABOUR MARKET: THE EXAMPLE OF BULGARIAN IMMIGRANTS IN BURSA NHAN CGERC ULUKAN The aim of this research is to examine immigrant modes of labour market incorporation who came from Bulgaria with the latest massive forced migration in 1989 and settled in Bursa. Such a research, required opposite effort, continuing tendency of international migration and Turkish migration literature. Recent international migration literature tendency’s searching for particulary cultural identity, regilion and identity politics and there are less research about the position of immigrants in labour market. On the other hand, in Turkey , there were less research who migrated from Balkan’s to Turkey. This research was carry out to call attention these forgotten areas of migration literature. In this research, the field work was carry out Görükle Migrant Guarters in Bursa for to ethibit modes of labour market incorporation of immigrants. In this field work, in the framework of structured questionnaire face to face interviews were carry out with 95 households . In the questionnaire, migrant’s Bulgaria and Turkey job history, working conditions, the process of immigration, settlement in Bursa, social networks and Bulgaria relations were asked. According to conclusion of research, in the context of government policies Bulgarian immigrants were accepted as “settled migrants” so they granted Turkish citizenship and their settlement problems solved in a short time. On the other hand, because of cultural, regilion and linguistic connections, native population had positive attitude towards Bulgarian immigrants so they incorporated labour market just like native employee. On the other hand, immigrants educational system of functional characteristic in Bulgaria is to gain occupational skills to every person, so they became preferable labour in Bursa. The existence of settled Bulgarian immigrant community solved the settlement and jobs problem of immigrant in Bursa, but massive characteristic of 1989 migration and government support limited assistances of the community.
Keywords: Göçmen İşçiler