Kumköy - İğneada arası sahil şeridi ve yakın çevresi strüktür ve rölyefinin planlama kriterlerine etkileri - Taş, Mehmet Akif (My University, 2015)
Strüktür, rölyef, iklim, toprak, bitki örtüsü, hidrografya gibi bileşenlerle bir bütün olan doğal çevrenin, hızlı nüfus artışları, plansız kentleşme, sanayileşme, tarım ve turizm faaliyetleri gibi etkenlerle bozulduğu bilinmektedir. Doğal kaynakları aşırı kullanma, tahrip etme, plansız yerleşmeler kurma sonucunda ekosistemler bozulmakta ve yok olma tehlikesiyle karşılaşılmaktadır. Bu bakımdan doğal zenginlikler uygun yöntemlerle koruma altına alınmalı ve planlama kriterleri buna göre oluşturulmalıdır. Bu çalışma, Kumköy ile İğneada arasında yer alan kıyı kesimi ve bunun yakın çevresinin fizikî potansiyeli ve bu potansiyelin bölge planlanması ve kalkınmasındaki rolü üzerinde şekillenmiştir. Bölgede uzun bir sahil şeridinin varlığı, bu şeridin hemen gerisinde uzanan Yıldız Dağları ve buradan kaynaklanan akarsular, kıyıya yakın göller, ayrıca doğal koruma alanları, ormanlar, plajlar, maden alanları, içme suyu kaynakları gibi zenginliklerin bulunması bölgenin insan yerleşimine açılması ve fizikî potansiyelinin değerlendirilerek insan yararına kullanılması gerekliliğini doğurmuştur. Bu bakımdan bölgenin başta strüktür ve rölyefi daha sonrada diğer fizikî potansiyelinin planlama kriterlerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma oluşturulurken önce araştırma sahasının yeri belirlenmiş, daha sonra bu alandaki fizikî potansiyel saptanmıştır. Fizikî potansiyel ortaya koyulduktan sonra bölgenin bu özellikleri doğrultusunda yapılaşması ve gelişmesine elverişlilik durumları, planlanması gereken veya planlamaya kapalı olan alanlar, gelişime toleransı olan ya da olmayan bölgeler çeşitli CBS çalışmaları ile ortaya konmuştur. Ayrıca saha genelinde planlanması devam eden veya yapımına başlanmış olan projeler değerlendirmeye alınmıştır. Nihayetinde ise bütün bu potansiyeli koruyacak, bölgenin gelişiminin sürdürülebilirliğini sağlayacak olan hedefler ve bu hedefler çevresinde uyulması gereken stratejiler üzerinde durularak çalışma tamamlanmıştır.

Structure, relief, climate, soil, vegetation, a natural environment with all the components, such as hydrography, rapid population growth, unplanned urbanization, industrialization, agriculture and tourism are known to deteriorate by factors such activities. Excessive use of natural resources, destroying, deteriorating ecosystems as a result of unplanned settlements and the building are faced with extinction. These natural resources should be protected by appropriate methods of care and planning criteria should be established accordingly. This study is located between the coastal İğneada - Kumkoy and physical potential of its surroundings and has been shaped over its role in the planning and development of this potential. The presence of a long coastline in the region of Yıldız lying just off of mountains of the strip and streams originating from here, near the shore of lakes, as well as natural conservation areas, forests, beaches, mining areas, opening the drinking water supply for human settlements presence of wealth like and people evaluated the physical potential Using the benefit has led to the requirement. This is particularly the structure of the care and relief were then investigated the effects of other physical potential of the planning criteria. The study determined the location of the survey area before creating is then determined physical potential in this area. Structuring in line with the characteristics of the area after physical potential laid down and progress to availability, planning necessary or planning to closed areas, with a tolerance of development or non-zones demonstrated by the various GIS work. In addition, the project area has been ongoing evaluations began planning or construction in general. Ultimately, all this is to protect potential targets that will ensure the sustainability of the region's development and working with emphasis on the criteria to be followed around these objectives have been completed.
Keywords: Coğrafya; Çevre Koruma; Doğal Çevre