Çizgi romanların internet üzerinden yayınının telif hakkı problemi kapsamında incelenmesi - Canel, Aylin (My University, 2024)
Günümüzde internet teknolojisinin hızla gelişmesi, yayıncılık sektöründe özellikle telif hakkı açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Özellikle çizgi romanlar gibi görsel ve yazılı içeriğin birleştiği eserlerin dijital ortamlarda kolayca paylaşılabilir hale gelmesi, telif hakkı sorunlarını artırmıştır. Bu tez çalışması, internet üzerinden izinsiz şekilde paylaşılan çizgi romanların yarattığı telif hakkı sorunlarını Türkiye örneği üzerinden incelemektedir. Çalışmada, yayınevlerinin yaşadığı telif hakkı problemlerinin etkileri ile çizgi roman hayranlarının telif hakkı konusundaki bilinci ve düşüncelerini derinlemesine ele almak amacıyla nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Veriler, derinlemesine mülakatlar ve anketler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, dijital ortamlarda izinsiz paylaşılan çizgi romanların yayınevleri üzerinde mali kayıplara ve hukuki zorluklara yol açtığını, aynı zamanda hayranlar arasında yaygın bir farkındalık eksikliği olduğunu göstermiştir. Buna karşılık, mali zorluklardan dolayı yayınevlerinin bu durumu göz ardı ettiği de belirlenmiştir. Bununla birlikte, dijital platformların çizgi romanların daha geniş kitlelere ulaşmasında olumlu bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, Türkiye'de çizgi roman yayıncılığı ve telif hakkı ihlallerine dair bilimsel literatüre katkı sağlamakta ve telif hakkı ihlallerinin önlenmesi için stratejik öneriler sunmaktadır.

The rapid development of internet technology has become a significant issue in the publishing sector, especially about copyright. The ease with which works combining visual and written content, such as comic books, can be shared in digital environments has increased copyright issues. This thesis examines the copyright problems caused by the unauthorized sharing of comics on the internet, using Turkey as a case study. The study employs both qualitative and quantitative research methods to analyze the effects of copyright problems experienced by publishers and the awareness and opinions of comic book fans regarding copyright. Data were collected through interviews and surveys. The research results indicate that unauthorized sharing of comics in digital environments leads to financial losses and legal challenges for publishers, while also revealing a widespread lack of awareness among fans. Conversely, it was found that publishers often overlook this issue due to financial difficulties. However, it was also determined that digital platforms play a positive role in making comics accessible to a broader audience. These findings contribute to the scientific literature on comic book publishing and copyright violations in Turkey and provide strategic recommendations for preventing copyright infringements.
Keywords: Comic Book Publishing; Copyright; Çizgi Roman; Çizgi Roman Yayıncılığı; Çizgi romanlar; Digital media; Digital Scanning; Dijital medya; Dijital Tarama; Fan Culture; Fan Kültürü; Publishers and publishing; Telif Hakkı Comic Books; Türkiye; Yayınevleri ve yayıncılık