Sanatsal imgenin hareketli dijital imgeye dönüşüm sürecinde izleyiciyle etkileşimi - Atal, Tuncay Murat (My University, 2015)
Bu çalışmanın kapsamında, günümüzde karşılaşılan hareketli dijital imgelere dair bilgi boyutu ve izleyici ile olan etkileşimleri kültürel ve tarihsel perspektif içerisinde aydınlatılması hedeflenmiştir. Analog fotoğraf karesinin imgesel varlığı sanat öncesi imgenin halinden beslenmektedir ve bu doğrultuda dokunuşun izini taşımaktadır. İnsanoğlunun hareket kavramına olan bilinç ve bilinçaltı süreçlerindeki yatkınlık doğrultusunda bu tez dahilinde hareketli dijital imgeler olarak tanımlanan ve izleyicilerle karşılaşan sanal dünyaya ait görüntüler, estetik ve etik tartışmalar doğrultusunda değerlendirilmiştir. Fotoğraf karesi ve hareketli dijital görüntüyü varoluş biçimlerindeki farklılıklar açısından birbirinden ayıran bu tez, analog fotoğrafın imgesini sanat öncesi imgenin halinden ve hareketli dijital imgeyi ise sanat sonrası imgenin halinden beslenen bir izlekte konumlandırmıştır. Hareketli dijital görüntülerin, imgeleşme süreçlerini incelemiştir. Bu izlek doğrultusunda sanat öncesi imgeler ve sanat sonrası imgeler başlıklarından yola çıkarak hareketli dijital görüntülerin iyi/ kötü, güzel/ çirkin varoluş biçimlerinin yanı sıra haysiyetli/ zelil ve hatta pornografik anlamdaki değerlendirmeler içerisindeki estetik ve etik tartışmaları gerçekleştirilmiştir. Hareketli dijital görsel/ görüntü/ imge tanımlamalarının kavramsal süreçlerini tespit etme üzerinden bir yöntemi olan bu tezin asıl amacı olarak varılmak istenen tartışma alanı hareketli dijital imgelerin izleyiciler ile olan etkileşim sürecini ortaya koymaktadır. Sanatsal İmge, Hareketli Dijital İmge, İzleyici, İmagoloji, Estetik

In this study, it is intended to enlighten the extent of knowledge about the contemporary moving digital images and its interactions with audiences within the cultural and historical perspective. The imaginary existence of analog snapshot is raised on the instance of the pre-art era image and bears the trace of it accordingly. The images of virtual world which are defined as moving digital images in this thesis, towards the conscious and subconscious inclination of human being to the concept of motion, and met audiences are evaluated through the ethic aesthetic debates. In the study which distinguishes the snapshot and moving digital image by the differences in their existence positioned the image of analog shot on a theme that raised on the instance of pre-art era image and the moving digital image that raised on the instance of post-art era image. Thus, the imaginary processes of moving digital image are examined. The ethical and aesthetical debates proceeded throughout the assessments of good/ bad, beautiful/ ugly and honorable/ dishonorable and even pornographic forms of moving digital images. The main aim of this thesis which builds a method of determining conceptual courses of moving digital visualization/ vision/ image is to put forward the interactions of moving digital image with audiences. Key Words: Artistic Image, Moving Digital Image, Audience, Imagology, Aesthetic.
Keywords: Güzel sanatlar; Resim