Orta öğretimde modüler eğitimin matbaa eğitimi açısından incelenmesi - Yaşar, Niyazi (My University, 2007)
ORTA ÖĞRETİMDE MODÜLER EĞİTİMİN MATBAA EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Dünyada basım sektörü oldukça hızlı gelişmekte ve alanın her safhasında ağırlığını hissettirmektedir. Ülkemiz de bu gelişmelerden etkilenmiş ve çıkan yeni teknolojiler çok kısa bir zamanda uygulanmaya başlanmıştır. Tüm bu gelişmelerin ışığında öğretim programlarının da değişmesi kaçınılmaz olmuştur. Hazırlanan Matbaa Alanı Modüler Öğretim meslekte ilerlemeye olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede sektörün kalifiye eleman ihtiyacının da daha iyi karşılanacağı düşünülmektedir. 2005-2006 eğitim öğretim yılında pilot okullarda 2006-2007 eğitim öğretim yılında ise yurt genelinde mesleki eğitim veren orta öğretim kurumlarının tamamında uygulanmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın temel amacı yeni sisteminin orta öğretime olan etkilerini matbaa eğitimi açısından değerlendirmektir. İlimizde bulunan Dr. Oktay Duran Matbaa Meslek Lisesi ve Sultan Ahmet Matbaa Meslek Lisesi öğretmenleri ile öğrencilerine anketler uygulanarak yeni program hakkındaki düşünceleri sorulmuştur. Edinilen somut sonuçlar istatistik sonuçları incelenmiş ve ortaya bir yıldır uygulanmakta olan yeni programa dair görüşler çıkmıştır. Anketler dışında öğretmenlerle bire bir görüşmelerle programa dönük değerlendirmeleri sorulmuş, gördükleri eksiklikler ya da neler dahil edilebileceği hususunda fikirleri alınmıştır. Sonuç olarak yeni öğretim mesleki eğitim açısından olumlu bir gelişme olmuştur.

ANALYSIS OF SECONDARY MODULAR EDUCATION SYSTEM FOR PRINTING EDUCATION Fast pace of development in printing sector is becoming predominant in every phase. Our country has taken its share of these developments and these new technologies have been put in use in a very short time period. Under the light of all these improvements, alteration of educational programs became inevitable. Printing Modular Education Program was designed to facilitate making progress in profession. By this way, the need for skilled employee is provided with a reasonable cost. Modular Education was introduced in Pilot Schools in 2005-2006 school year and was later implemented in all Technical Schools in Turkey as of 2006-2007 school year. The fundamental purpose of this research is evaluation of effects of the new education system on secondary schools with respect to Printing Education. A survey about new education programme was conducted with the teachers and the students of Dr. Oktay Duran Printing Technical School and Sultan Ahmet Printing Technical School in our province to obtain their opininons on the new programme. The results achieved in this survey were examined and the views on the new programme, that has been applied for one year, have been compiled. Except for the surveys, I had personal interviews with the teachers and they were asked for the evaluation of the new programme. They were asked to identify the insufficiencies of the programme and their recommendations for improvement.As a result, new education program can be accepted as an improvement. SAYFA ÖNSÖZI İÇİNDEKİLERII ÖZET V ABSTRACT VI YENİLİK BEYANI VII SEMBOL LİSTESİ VIII KISALTMALARIX TABLO LİSTESİX BÖLÜM I.1 I.1. GİRİŞ VE AMAÇ1 BÖLÜM II.2 II.1 MODÜLER EĞİTİM2 II.1.1 Modül Nedir?2 II.1.2 Modüler Öğretim2 II.1.3 Modüler Öğretimin Faydaları2 II.2 MODÜLER EĞİTİMİN UYGULANMASI2 II.2.1 Öğretim Genel Bilgiler4 II.2.1.1 Matbaa Alanının Tanımı4 II.2.1.2 Matbaa Alanının Amacı4 II.2.2 Dal Programları Tanımları ve Amaçları4 II.2.2.1 Baskı Öncesi Tanımı4 II.2.2.2 Baskı Öncesi Amacı4 II.2.2.3 Ofset Baskı Tanımı5 II.2.2.4 Ofset Baskı Amacı5 II.2.2.5 Flekso Baskı Tanımı5 II.2.2.6 Flekso Baskı Amacı5 II.2.2.7 Tifdruk Baskı Tanımı5 II.2.2.8 Tifdruk Baskı Amacı5 II.2.2.9 Serigrafi ve Tampon Baskı Tanımı5 II.2.2.10 Serigrafi ve Tampon Baskı Amacı6 II.2.2.11 Baskı Sonrası tanımı6 II.2.2.12 Baskı Sonrası Amacı6 II.2.3 Giriş Koşulları6 II.2.4 İstihdam Alanları6 II.3 Eğitim Öğretim Ortamları ve Donanımları7 II.4 Ölçme Ve Değerlendirme7 II.5 Yatay ve Dikey Geçişler7 II.6 Belgelendirme8 II.7 Eğitim Süresi8 II.8 Öğretim Yöntem ve Teknikleri8 II.9 İş Birliği Yapılacak Kurum ve Kuruluşlar8 II.10 Öğrenci Kazanımları9 II.11 Eğitim Öğretim Faaliyetleri9 II.11.1 Çerçeve Öğretim Haftalık Ders Çizelgesi( Mes Lis.)10 II.11.2 Çerçeve Öğretim Haftalık Ders Çizelgesi(A. .Mes. Lis.)11 II.11.3 Çerçeve Öğretim Haftalık Ders Çizelgesi(Tek. Lis.)12 II.12 Programda Yer Alan Dersler13 II.3.1 Ortak Dersler13 II.12.2 Tanıtım ve Yönlendirme13 II.12.3 Alan/ Dal Dersleri14 II.12.4 Alan Ortak Dersleri14 II.12.5 Bilgi ve İletişim Teknolojisi14 II.12.6 Mesleki Gelişim15 II.12.7 Teknik Resim16 II.12.8 Temel Sanat Eğitimi16 II.12.9 Baskı Öncesi16 II.12.10 Baskı Sonrası17 II.12.11 Baskı Kalıpları17 II.12.12 Dal Dersleri18 II.12.13 İşletmelerde Beceri Eğitimi18 II.12.14 Vektörel Çizim19 II.12.15 Görüntü İşleme19 II.12.16 Bilgisayardan Filme Çıkış19 II.12.17 Bilgisayardan Kalıba Çıkış20 II.12.18 Ofset Baskı 21 II.12.19 Ofset Baskı Kalıpları21 II.12.20 Flekso Baskı22 II.12.21 Tifdruk Baskı22 II.12.22 Serigrafi Baskı23 II.12.23 Serigrafi Kalıbı24 II.12.24 Tampon Baskı24 II.12.25 Tampon Baskı Kalıpları24 II.12.26 Ciltleme25 II.12.27 Endüstriyel Ciltleme26 II.12.28 Baskı Sonrası Teknikleri26 II.12.29 Kartonaj27 II.12.30 Ambalaj27 II.12.31 Tipoda Farklı Baskı Teknikleri28 II.12.32 Temel Fotoğraf28 II.12.33 Masaüstü Yayıncılık28 II.12.34 Bilgisayarda Yazı29 II.12.35 Bilgisayarda Ofis Programları29 II.12.36 Seçmeli Dersler30 BÖLÜM III.31 III.1 Anket Çalışmaları31 BÖLÜM IV. SONUÇLAR35 IV.1 Öğrenci Anket Sonuçları35 IV.2 Öğretmen Anket Sonuçları37 BÖLÜM V. DEĞERLENDİRME.41 KAYNAKLAR.42 EKLER.43 ÖZGEÇMİŞ.50
Keywords: Matbaa Eğitimi; Modüler Eğitim