Ceza hukukunda çocuk kavramı ve cezai sorumluluğunun belirlenmesindeki kriterler - Yelesdağ, Hayati (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Tezde, ceza hukukunun sujesi olan insanın, bedenen ve ruhen gelişme döneminin yoğun olarak yaşandığı çocukluk dönemi incelenmesi amaçlanmıştır. Öncelikle çocuk kavramının tanımlanması üzerinde durulmuş, çocuğa verilen değer ile çocuğun toplum içerisindeki konumu tarihsel süreçte incelenmiş, çocuğun toplum tarafından uyulması gereken kurallara aykırı hareket etmesi halinde uygulanan yaptırımlardaki değişim süreci de bu kapsamda irdelenmiştir. Tezde daha sonra mukayeseli hukukta çocuğun durumu incelenmiş, uluslar arası sözleşmeler ile getirilen ilkeler belirlenmiştir. Türk Hukuk Sisteminde çocuklara bakıştaki gelişim süreci irdelenmiş, yargılama süresine hakim olan ilkeler ile bu ilkelerin hukukumuzdaki yansımaları üzerinde durulmuştur. 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile 2253 sayılı Kanunun öngördüğü hükümler incelendikten sonra 2005 yılında yürürlüğe giren 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununun çocuk yargılaması ile ilgili getirdiği düzenlemeler ile getirilen yeni müesseselerin çocuk yargılaması ve tedbir hukuku açısından yeterli olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca adli kontrol, uzlaşma ve denetimli serbestlik gibi çocuk hukukunda yeni olan kurumların niteliği irdelenmiştir. Çocuk yargılamasında yargı dışı çözüm yollarının etkin olarak kullanılması açısından yürürlükte bulunan düzenlemelerin ve uygulanacak tedbirlerin niteliği üzerinde de durulmuştur. THESIS

In the thesis the factors of the criminal law, and the development period of human’s physically, spiritually, and the research period has been intended of development of the childhood period. First of all it’s been intended and focused on the description and the concept of child’s, the value given to the child, and the situation of the child in the society has been reviewed in the historical period, it’s studied about the sanction and reaction if the child acted to the contrary of the rules has been pointed out by the society that needs the child to obey it. Later in the thesis with the comparable law the child situation has been studied out, and pinpointed the principals in according to the international agreements. It has been studied out the development period of the child In Turkish Justice system, and the principal of the trails period, and its reflection to our justice system. In according the Turkish panel code of 765 and 2253 and its provisions has been reviewed, the act of 5237 that has become a law in the year 2005, and also in according to the Turkish criminal Justice, and in according the law of 5395 Children protection law, Childs trails, precaution law, with the new regulations Childs trails with the new institutions and if their effort is an adequate or not has been reviewed. In addition, about judicial control, reconciliation has been surveyed whether they are adequate. In addition, judicial inspection, expertise, controlled latitude; new institutions about the Childs law and their quality issues have been studied. It has been studied about to use another solutions without judicial trails of children that may be more effective, and measures practical application.
Keywords: Ceza Hukuku_Çocuk; Çocuk Hakları; Çocuklar_Hukuki Durum, Yasalar, v.b; Kamu Hukuku