Coaching approach in human resources management as a strategic partner and an application - Gültekin, Z. Derya (My University, 2005)
Bu çalışmanın amacı; “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi” ve “koçluk” kavramlarını açıklamak ve koçluk yaklaşımının İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonları içinde kullanılması sureti ile “Stratejik İnsan Kaynakları Koçu” olabilmenin yolunu göstermektir. İnsan Kaynakları departmanları, örgütlerin hedeflerine ulaşmalarında destek olmak için bulunurlar. Bu rolü üstlenen İnsan Kaynakları’nın, aktif bir şekilde yeni fırsatlar araştırarak, işletmelerin problemlerine çözüm bulmalarında, iş sonuçlarını geliştirmelerinde, ve hedeflerine ulaşmalarında yaratıcı çözümler üretmeleri beklenmektedir. Başka bir deyimle, İnsan Kaynakları’nın şirket içindeki tüm operasyonlar ve hedeflerle kendilerini özdeşleştirerek tam anlamı ile stratejik iş ortağı olması beklenmektedir. Bu çalışmada, “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi”ni anlatmakla başlayıp, stratejik ortak olmanın önemine değindik ve “koçluk” kavramının bu süreçteki rolünden bahsettik. Nitel araştırma Yöntemlerinden biri olan Tanımlayıcı (Betimsel) Analiz metodu kullanılarak bir örnek verdik. Bu örneği, şirket performansının çalışanlar aracılığıyla artmasına katkıda bulunan uluslararası insan kaynakları standartlarını temsil eden IIP Standardına sahip ilk iki Türk şirketinden biri olduğu ve çalışmamızın teori bölümünü desteklediği için seçtik.

COACHING APPROACH IN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT AS A STRATEGIC PARTNER AND AN APPLICATION The objective of this study is to explain the concepts of “Strategic Human Resources Management”, “coaching” and how to use coaching approach in Human Resources functions in order to create a “Strategic HR Coach”. Human resource departments exist to support the organization in achieving its objectives and can do so by finding ways to create improved business results. To do so, they have to actively seek opportunities to help the core business resolve problems, improve results, and reach objectives. In other words they must strategically partner with internal business people, aligning themselves with operations and its purposes. This study explains the whole issue starting with defining “Strategic Hr Management”, the importance of being a strategic partner and the role of coaching in this progress. And we gave an example by descriptive research technique which is the method of qualitative research. This example is choosen from the list of “ The Turkish Companies which qualify for Investors In People (IIP) standards.” IIP Standards is an international respected measurement of a company's investment in human resources.
Keywords: İnsan Kaynakları_Koçluk; Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi