Siyasi elitler ve iş elitleri arasındaki ilişkilerin Türk iş sistemine etkileri - Özalp, Birsen (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı; siyasi elitler ve iş elitleri arasındaki ilişkilerin Türk iş sistemi üzerindeki etkilerini tespit edebilmektir. Devlet ve işletme ilişkisi; devleti temsilen siyasi elitler ve işletmeleri temsilen pay sahipleri düzeyinde ele alınmıştır. Araştırmada öncelikle; kurumsal bağlamın örgüt formu üzerindeki etkilerini konu edinen kapitalizmin çeşitliliği ve ulusal iş sistemleri yaklaşımlarına yer verilmiştir. Yaklaşımlar doğrultusunda, devletin kurumsal bağlamdaki ve işletmeler üzerindeki etkileri devletin ihmal edilen siyasi rolü kapsamında incelenmiştir. Ardından ulusal iş sistemi yaklaşımı perspektifinden; Türk iş sistemi ve kurumsal bağlamının özellikleri aktarılmaya çalışılmıştır. Türkiye bağlamında siyasi elitler ve iş elitleri arasındaki ilişkilerin ulusal iş sistemine etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla, Türkiye’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren 17 holdingin pay sahiplerinin (iş elitlerinin) siyasi elitlerle oluşturduğu sosyal ağların nitelikleri ve holdinglerin iş sistemlerinin taşıdığı özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye bağlamında siyasi elitlerle kurulan ilişkilerin niteliklerinin ulusal iş sistemi üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır. Siyasi elitlerle güçlü bağlar kuran holdinglerin; sahiplik bütünleşmelerinin kapsamı, işbirliği bütünleşmelerinin kapsamı ve işbirliği bütünleşmelerinin derecesi, zayıf bağlar kuran holdinglerinkinden farklılık göstermiştir. Türkiye bağlamındaki bu farklılıklar kurumsal tamamlayıcılıktaki yoksunluktan kaynaklanmaktadır. Kurumsal tamamlayıcılıktaki yoksunluk, tutarlı bir iş sisteminin oluşumunu engellemektedir.

The purpose of this research; the relationship between political elites and business elites is to determine the effects on the Turkish business system. The state-business relationship is analysed on the level of political elites representing the state and shareholders representing the businesses elites. The priority is given to the varieties of capitalism and national business systems approaches, which are concerned with the effects of instutional context on organization forms. In line with these approaches, the effects of state on instutional context and businesses and frequently glossed over role of politics are examined. Next, from the National Business Systems perspective, Turkish business systems and instutional context are described. In order to understand the effect of political elites-business elites relations on the national business system in the Turkish context, properties of the social network of shareholders from 17 holdings (business elites) and political elites are studied. According to the results of the analysis, it is understood that the relationships that are formed with political elites influences national business system. The scope of the ownership integration, the degree of alliance integration, the scope of alliance integration of holdings with strong ties with political elites is different from those with weak ties. Also it is understood that it is not possible to talk about a consistent national business system in Turkey, due to the lack of instutional complementarity.
Keywords: Business and politics; Businesspeople; Economic conditions; Ekonomik durum; Endüstri politikası; hierarchical market economies; hiyerarşik piyasa ekonomisi National business systems; Industrial policy; İş adamları; İş ve politika; kapitalizmin çeşitliliği; Political activity; Siyasi faaliyetler; social network; sosyal ağ; Turkey; Türkiye; Ulusal iş sistemi; varieties of capitalism