Türkiye’de elektronik bankacılık kapsamında kredi kartlarının gelişimi ve temassız kredi kartları - Cengiz, Tuncay (My University, 2010)
Türkiye’de Elektronik Bankacılık ve Temassız Kredi Kartları’nın tez konusu olarak seçilmesinin nedeni, ödeme sistemlerinin geleceğinde kartlı ödeme sistemlerinin bulunması ve bu amaca uygun olarak düşük meblağlı ödemelerin de kredi kartı ile yapılmasına olanak sağlayan temassız kartların kullanıma sunulmasıdır. Bu tez çalışmasının birinci bölümünde gelişen teknoloji ile ticaretin farklılaşması ile birlikte ortaya çıkan e-ticaret kapsamı, amaçları ve türlerinden bahsedilmiştir. Elektronik ticaretin sürekli artan hacmi anlatılmış ve artan işlem hacmi ile birlikte, güvenlik konusunda kullanılmakta olan önlemler ve protokollere değinilmiştir. Ayrıca elektronik ticaretin bir şekli olan elektronik bankacılıktan ve elektronik bankacılık kanallarından bahsedilmiştir. Elektronik bankacılıkta bireysel dağıtım kanalları ve elektronik bankacılıkta bireysel ürünler anlatılmıştır. İkinci bölümde kredi kartı tanımı yapılmakla birlikte tarihsel gelişimleri ve günümüzde kullanılan kart türlerinden bahsedilmiştir. Türkiye’deki kartlı ödeme sistemleri tanıtılmıştır. Kredi kartı kullanımının sağladığı faydalara farklı taraflar açısından bakılmış, sonrasında ise kredi kartlarının makroekonomik etkilerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise çipli kart teknolojisinin en yeni ürünü olan temassız kredi kartlarından anlatılmıştır. Temassız kredi kartlarının nasıl kullanıldığı ve kartlarda kullanılan işlem limitleri bilgilere yer verilmiştir. Temassız kartların kullanıldığı yerler, kullanım sıklıkları anlatılmakla beraber, temassız kartların sağladığı faydalar anlatılmıştır. Sonuç olarak ödeme sistemlerinde geleceğin biometrik ödeme olacağı yönünde düşüncelere yer verilmiş ve temassız kartların kullanımının yaygınlaştığı ve bu kullanım artışı ile ekonominin ve kişilerin kazançlarına değinilmiştir.

Contactless Credit Cards, Electronic Banking in Turkey and was chosen as the subject of the thesis, the future of payment systems and card-based payment systems have low sums for this purpose in making payments by credit card also allows you to use contactless cards to present. In the first part of this thesis along with the resulting differentiation of trade with the developing technology of e-commerce scope, objectives and types are discussed. Told the ever-increasing volume of electronic commerce and increased transaction volume, together with security measures and protocols in use are mentioned. In addition, a form of electronic commerce and electronic banking to electronic banking channels mentioned. Electronic banking, electronic banking, retail distribution channels and retail products are explained. Performed, the second part, with the historical development of definition of credit card and card types used today are discussed. Card payment systems have been introduced in Turkey. Credit card use is cared for in terms of the benefits of the different parties, after the macroeconomic effects of the credit cards mentioned. In the third section of the contactless chip card technology, credit cards, explained the new product. How to use credit cards, contactless cards and the information used in the transaction limits are given. Contactless cards, application areas, and frequency together anlatılmakla, explained the benefits of contactless cards. As a result, the future of biometric payment systems and contactless payment cards will be issued in the direction of thoughts and this usage is widespread use of people with increased earnings and the economy explained
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Elektronik Bankacılık (E-Bankacılık); Kredi Kartları_Türkiye; Kredilendirme