Yönetim bilişim sistemlerinin eğitim sektöründe uygulanması - Lafçı, Sezgin (My University, 1999)
Özellikle son yirmi yıldır tüm dünyayı saran değişim hareketleri ve teknolojik gelişmeler içinde bir etken olarak bilişim teknolojileri, teknolojinin getirdiği kolaylık ve yararları toplumların en küçük birimlerine taşıma olanağı sağlaması ile ön plana çıkmıştır. Globalleşme ve teknolojik gelişmelerin ulaşım ve iletişimde coğrafi sınırları ortadan kaldırması sonucu işletme yönetimdeki eğilimler, uygulama ve yöntemler de değişmeye başlamıştır. Bilişim teknolojileri ve bilgi sistemleri artık karar verme, planlama, kontrol, yöneltme gibi yönetim işlevlerinde yaygınca kullanılmaya başlanmış, yönetim bilişim sistemleri, kurumsal kaynak planlama sistemleri, karar destek sistemleri, uzman sistemler gibi bilişim teknolojisine dayalı yönetim teknik ve araçları işletme içinde kayda değer bir önem kazanmıştır. İnternet ve benzeri teknolojiler tüm coğrafi sınırları ortadan kaldırmış, dünyanın herhangi bir yerindeki bilgiyi bireylerin parmak uçlarına kadar getirmiştir. Günümüzün çok hızlı değişen ortamında belirsizlik ve riskler artmış olup, bu belirsizlik ortamında yöneticilerin de işi zorlaşmıştır. İşletmelerin bu belirsizlik ve risk dolu ortamda iyi yönetilebilmeleri için yöneticilerin vereceği kararların ve karar vermede kullandıkları teknolojik yardımcıların önemi büyüktür. Modern yönetim, artık gelişmiş teknolojinin ürünü olan bilişim tekniklerinden yararlanmayı gerektirmektedir. Yöneticinin örgütle ilgili pek çok faktörü aynı anda değerlendirmesine ve rasyonel olarak karar almasına yardımcı olan Yönetim Bilişim Sistemi, yönetimin fonksiyonları olan planlama, yürütme, koordine etme ve denetlemeyi kolaylaştıran bir etki yapacaktır Bu bilgiler ışığında tezimizde Yönetim Bilişim Sistemleri ve onların dinamik ve bilgi ağırlıklı bir sektör olan Eğitim Sektörü'ne uygulanması incelenmiştir. Information technology which made the means and advantages of the technology available to all parts of the society, has therefore an important place in the global change and technological developments over the recent twenty years. As the geographical boundaries of transportation and communication dissappeared by the globalization and technological developments new trends emerged in practices of management. Finally, information technology and information systems are being used in decision making, planning, execution and coordination stages in management and information technology based management techniques and tools like enterprise resource planning systems, decision support systems, expert systems have become sgnificant. Internet and alike technologies made it possible for everyone in the world to have an information at anywhere around the world. In the rapidly changing environment of new modern world, the uncertainty and risks have increased, and practices of management has become more difficult to deal with. For the companies to stand straight in this riskful environment, the decisions of the managers and the tools they use in decision process has a great importance. The modern management practice requires facilitation of the information technology. The management information systems will help the modern manager to consider all information at hand at once and make rational precise decisions, and ease the practices of planning, exceution, coordination and control. Regarding the facts stated above the thesis based on the Management Information Systems and their applications and practices in the Education secto
Keywords: Eğitim; Management information systems; Yönetim bilişim sistemleri