Yunanistan'da yerel yönetimlerin mali yapısı - ÇELEN, MUSTAFA (Seçkin Yayıncılık, 2019)
Yunanistan ülkemizin iki batı komşusundan biridir. Türkiye ile son ikiyüz yılda en çok siyasi ve askeri ihtilaf yaşayan Balkan ülkesidir. Bütün bu ihtilaflara rağmen, ortak Osmanlı geçmişi ve uzun yıllardır var olan sos- yal ve kültürel etkileşimler nedeniyle, yerel yönetim idari yapısında benzer- likler taşıdığımız bir devlettir. Bunda hem merkezi hem de yerel yönetim örgütlenmesi açısından Fransız modelini örnek almasının payı büyüktür. Ülke 2011 yılında yerel yönetim mali ve idari yapısında ciddi reformlar yapmış ve bugünkü halini almıştır. Yunanistan\"ın son yıllarda yaşadığı eko- nomik krizin de etkisiyle yerel yönetim mali yapısında gözle görülür bir konsolidasyona gittiği ifade edilebilir.Bu çalışmanın amacı Yunanistan\"ın yerel idari ve mali yapısı hakkında açıklayıcı bilgiler sunmaktır. Çalışmanın ilk bölümlerinde yerel idari yapı: ülke hakkında genel bilgileri, anayasal çerçeveyi, merkezi yönetim yapısını, bölge ve belediye yönetimlerini içerecek şekilde resmi ve akademik kaynak- lara dayalı olarak incelenecektir. Daha sonra ise, ülkedeki yerel mali yapı; yerel yönetim harcama ve gelirlerini, merkezi yönetim transferlerini ve borç- lanma süreçlerini kapsayacak düzeyde analiz edilecektir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)