İlkokuma- yazma öğretimi hazırlık devresinin okuma- yazma öğrenmedeki yeri ve önemi - Ertürk, Abdullah (My University, 2001)
Bu çalışmada, İlköğretim okulları I. sınıflarında ilkokuma-yazma öğretimi hazırlık devresinin önemi araştırılmıştır. Araştırmada, hazırlık döneminde öğrencilerin akademik başarısını etkilediği düşünülen temel faktörler belirlenmiş, 1. Hazırlık devresinin etkinliklerle zenginleştirilerek işlenmesinin başarıya etkisi, 2. Öğrenci cinsiyetinin başarıya etkisi, 3. Ailenin eğitim düzeyinin başarıya etkisi, 4. Ailenin sosyo-ekonomik düzeyinin başarıya etkisi, 5. Anne-babanın yaşının ve mesleğinin başarıya etkisi, 6. Öğrencinin kardeş sayısının ve çalışma ortamının başarıya etkisi, 7. Öğrencinin çevresiyle etkileşiminin başarıya etkileri incelenmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul İli Üsküdar İlçesi Üsküdar Fatih İlköğretim Okulu 1. sınıflarında okuyan 60 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler kontrol ve deney grubu olmak üzere 30'ar kişilik iki gruba ayrılmışlardır. Uygulama başlamadan önce öğrencilere Selda Öztunç'un Okuma Kavramları Testinin Türk Çocuklarına Uyarlaması uygulanmış, öğrenci bilgi formlarından da yararlanılarak herhangi bir şekilde okul öncesi eğitim alan öğrenciler araştırma dışına çıkarılmıştır. Okula yeni başladıkları için deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin başarı düzeyleri eşit (sıfır) kabul edilmiştir. Öğrencilerin başarılarına; aile ortamının, ailenin sosyo-ekonomik düzeyinin, eğitim düzeyinin etkilerini değerlendirmek amacıyla öğrenci kişisel bilgi formu hazırlanmıştır. Uygulama sonrasında, öğrenci başarılarındaki farklılaşmayı ölçmek için öğrencilere değerlendirme formu hazırlanmış ve uygulanmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin ilkokuma-yazma öğretimi hazırlık devresi ile ilgili bilgi düzeylerini belirleyebilmek amacıyla bir öğretmen anketi düzenlenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanılarak ortaya çıkan sonuçlar şunlardır: · İlkokuma-yazma öğretimi hazırlık devresinde dersin etkinliklerle zenginleştirilerek işlenmesi ile geleneksel ders işleme arasında, etkinliklerle zenginleştirilerek ders işleme lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. · Hazırlık devresine yeterince zaman ayrıldıkça başarının arttığı görülmüştür. · Cinsiyetin ilkokuma-yazma öğretimi hazırlık devresinde başarıyı etkilemediği görülmüştür. · Ailenin sosyoekonomik düzeyi ile başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. · Anne -babanın eğitim düzeyi yükseldikçe öğrencilerin hazırlık devresindeki başarılarının da arttığı saptanmıştır. · Anne babanın mesleği ile başarı arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. · Annenin yaşının ne kadar genç olursa öğrenci başarısının da o kadar arttığı görülmüştür. · Babanın yaşı ile başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. · Çok çocuklu ailelerin öğrenciye olan ilgilerinin de azaldığı bunun da başarıyı olumsuz etkilediği saptanmıştır. · Evde çocuğun eğitimi ile ilgilenen kişi ile başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. · Çevresindeki büyükleriyle iletişim kurmaktan hoşlanan öğrencilerin diğer öğrencilerden daha başarılı oldukları saptanmıştır. · Öğrencilerin kendilerine ait odalarının olması ile başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bulunan bu sonuçlar ışığında öneriler getirilmiştir. Yapılan araştırmanın bu güne kadar yapılan araştırmalara bir katkı sağlaması ve bundan sonra yapılacak olan araştırmalara ışık tutması beklenmektedir.

The importance of INITIAL STAGE OF LEARNING HOW TO READ & WRITE in first grades of elementary schools has been researched in this project. The primary factors of which is thought to be affective on the success of these students in preparation period has been defined in this project as stated herein below. 1- The influence of enhanced social activities on success in this preparation period. 2- The influence of gender. 3- The influence of educational level of parents. 4- The influence of social-economic status of parents. 5- The age of parennts and their profession. 6- The number of brothers and sisters student has. 7- The inspirational relations with their environment. The number of 60 students generates the outline of this project; chosen the first graders from Üsküdar Fatih Elementry School in the town of Üsküdar of the city of İstanbul. The students are divided into two categories of CONTROLLING and EXPERIMENTAL along with 30 students from each group. Before this project has taken place, an initial test has been provided to these students by keeping the information from their index cards. It has been assumed that the level of these students succes in CONTROLLING and EXPERIMENTAL groups that is considered egual . One Personal information form has been preparet with the intention of monitoring the efects of student's parental environment, family's social-economic statüs along with their educational level . After monitoring that mentionedabove, one other test has been provided and processed to find out the diferentiates amongst the successfulness of these students. Besides, a survey has been given to acknowledge the level of efficiencies of these techers on performeng their tasks on teaching how to read and write. The results are given here in below after the findings have been gathered from this project. · A major differentiation has been discovered that between the method of traditional teachinggs and teachings strenghten with social activites, there is a considerable difference on behalf of teachings with social activites. · It has been noticed that the successfulness gets better gradually when more time spent on the preparation period. · It has been seen that gender has no effect on the success of learning in the period of preparation of the initial stage of learning how to read and write. · No relevancy has been found between the social-economic status of families and students' success. · It has been noticed that the student who have younger parents get more successful. · No relevancy has been found out on between father's age and the student's success. · It has been discovered that the families with many kids pay less attention timely to the students and that effects the success of the kid in a negative way. · No discovery has been made between the attention of the responsible person from the students' education in home and the students' success in school. · It has been discovered that the kids enjoy to comminute with older people around gets more successful. · No meaning difference has been found out on students having a private room of their own at home. Suggestions have been made under the consequences of this project. It has been expected that this project will contribute to the following ones in this field.
Keywords: Dil ve edebiyat; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; İlköğretim; Okuma (İlköğretim)