Pusula iğnesinde manyetik tork salınımlarının polarizasyon optiği kullanılarak ölçülmesi - Öztürk, Yavuz (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011)
Basit pusula manyetize olmuş iğne ile yön bulmaya yarayan çok eski Çin icadı olarak bilinmektedir. Manyetik iğne dünyanın manyetik alan kuvveti ile hizalanmaktadır. Makro boyutta uygulanan manyetik alan altında manyetik moment hareketleri elektrik motor teknolojisini ortaya çıkarmıştır. Dış manyetik alandan etkilenen elektron ve protonların manyetik momentleri manyetik tınlaşım ve manyetik kayıt teknololojilerini yönlendirmektedir. Bu çalışmada uygulanan manyetik alan altında manyetik momenlerın tork ve salınım hareketlerinin incelenenebilmesi için bir deney önerilmiştir. Acısal hareketin incelenebilmesi için basit polarizasyon optiği kullanılmıştır. Manyetik moment salınımları klasik harmonik hareket ile açıklanmıştır.
Keywords: Pusula, Harmonik hareket, Polarizasyon