Servikal radikülopati tanışında duysal sinir uyarımlı somatosensoriyel uyandırılmış potansiyellerin incelenmesi - Ömeroğlu, Merhan (My University, 2002)
Radikülopati, servikal bölgede en sık görülen patolojilerden birisidir. Tanı amaçlı yapılan tetkikler içerisinde elektrofizyolojik yöntemler ön sıralarda yer alır. Bunlardan somatosensoriyel uyandırılmış potansiyeller, non invazif, kolay uygulanabilir ve yararlı bir testtir. Bu çalışmada, servikal radikülopati tanısı düşünülen olgularda farklı duysal sinir uyarımlı somatosensoriyel uyandırılmış potansiyelleri kullanarak tutulan kökü tespit etmeyi planladık. Bu amaçla, klinik olarak tek taraflı radikülopati semptom ve bulguları olan, spinal manyetik rezonans görüntüleme incelemesinde en fazla iki seviyede kök basısı saptanan 26 olgu çalışmaya alındı. Kontrol grubu olarak 13 sağlıklı birey (25 ekstremite) seçildi. Bu kişilere, N. Medianus I.parmak, III.parmak, N.Ulnaris V.parmak, N. Radialis superficialis, N. Musculocutaneus ve N. Posterior Tibialis'ten uyarı verilerek SUP kayıtları yapıldı. Ayrıca, motor ve duysal sinir iletileri, konvansiyonel iğne EMG'si çalışıldı. Elde edilen bulgular normal kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Buna göre, 26 olgunun 18'inde iğne EMG'sinde kronik denervasyon bulgusu saptandı (%69). Kütanöz SUP incelemesinde 17 olguda diskopati ile uyumlu seviyede anormallik tespit edildi (%65). En sık görülen anormallikler sırasıyla, N13 amplitüd azalması, kortikal N20 potansiyeli latans uzaması ve amplitüd azalması, N13 potansiyeli latans uzaması, N9-N20 ve N13-N20 interpik latans uzaması , N9 latans uzamasıdır. Semptomatik ve asemptomatik taraf arasında median III. parmak ve radyal süperfisial sinir SUP N13 pik latanslarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p<0,05). Olgu ve kontrol grubunda, radyal süperfisial sinir N9 latansları arasında, lateral antebrakial kütanöz sinir N9-N20 interpik latansları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,05). Posterior tibial SUP incelemesinde olgu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. (p>0,05).

Radiculopathy is one of the pathologies which may often seen in cervical part. Electrophysiologic methods are foremost tests for the diagnostic purpose. Somatosensory evoked potentials (SEP) are noninvasive, easy applicable and useful test. We planned to determine the affected root by using somatosensory evoked potentials for different nerves being thought as cervical radiculopathy , in this study. For that purpose, we studied 26 patients who has clinicaly one sided radiculapathy symptoms and findings and determined root compression not much more two level in spinal magnetic resonance imaging (MRI) of them. 13 indivudial are choosen as control group ( 25 extremity ) . SEP records are made with stimulus n.posterior tibialis, n.musculocutaneous, n.radialis superfıcialis, n.medianus (1. and III. digit), n.ulnaris (V. digit) . Beside motor and sensory nerve conduction, conventionel needle electromyography (EMG) are studied. The findings obtained are compared with normal controlling group. According in this study, needle EMG examination showed chronic denervation in 18 of 26 patients (%69). We determined the abnormality of 17 patients with comply with discopaty. Most often seen abnormalities are classified consecutively low amplitude of N13, prolonged latency and low amplitude of cortical N20, prolonged latency of N13, interpeak latency abnormality of N9-N20 and N13-N20, prolonged latency of N9. We determined the meaningful differance as statisticaly N13 peak latencies of median (III. digit) and radial superficial SUP in between symtomatic and asymptomatic sides ( p<0.05). In patients and control gruop we also determined the meaningful differance as statisticaly in between radial superficial nerve N9 latencies and lateral antebrachial cutaneous nerve N9-N20 interpeak latencies (p<0.05). In posterior tibial SUP study are not determined meaningful differance in between patients and control group (p>0.05).
Keywords: Hastalıklar; Nöroloji; Sinir sistemi ve akıl hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri