Anadolu Güzel Sanatlar Lisesindeki öğrencilerin eğitim programlarını değerlendirmeleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlar - Öztürk, Arzu (My University, 2003)
Bu araştırmanın amacı uygulanmakta olan Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümü programının etkililiğini öğrenci görüşleri doğrultusunda değerlendirmek ve öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik düşüncelerini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini İzmir Işılay Saygın Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubu, bu okulda eğitimlerine devam eden M-10 ve M-11 sınıfı öğrencileridir. Araştırma tarama modelindedir. Elde edilmek istenen bilgilere ait veriler, araştırmacı tarafından hazırlanmış bir anket ve öğretmenlik tutum ölçeğiyle(MÖTÖ) elde edilmiştir. Bu araştırma ile M-10 ve M-11 sınıfı öğrencilerinin düşünceleri doğrultusunda, ders programlarının içerik, öğretmen ve saat yeterlilikleri, fiziksel mekan koşulları, sosyal faaliyet yeterlilikleri gibi boyutlar açısından değerlendirilmesi ve bu değerlendirme kapsamında öğrencilerin düşünceleri ile çeşitli bağımsız değişkenler arasında bağıntıların olup olmadığının sınanması amaçlanmıştır. Aynı şekilde, öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının tespit edilmesi, bu tutumlarla çeşitli bağımsız değişkenler arasında bağıntıların olup olmadığının sınanması araştırmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu genel amaçlar doğrultusunda belirtilen boyutlar altında elde edilen sonuçlar şunlardır: Öğrencilerin düşüncelerine göre, orkestra ve koro dersi içerikleri yeterli, müziksel işitme-okuma, piyano, çalgı, geleneksel ve çağdaş Türk müziği derslerinin içeriği az yeterli, müzik tarihi ve müziksel yaratma derslerinin içerikleri ise yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin düşüncelerine göre, orkestra, koro ve çalgı derslerinin öğretmenleri yeterli, müziksel işitme-okuma, piyano, müziksel yaratma, geleneksel ve çağdaş Türk müziği dersi öğretmenleri az yeterli, müzik tarihi dersi öğretmeni ise yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin düşüncelerine göre, koro, müzik tarihi ve geleneksel ve çağdaş Türk müziği ders saatleri az yeterli, müziksel işitme-okuma, piyano, çalgı, orkestra ve müziksel yaratma ders saatleri yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin düşüncelerine göre, ders sınıflarının ve çalışma odalarının sayısı yeterli bulunmuştur. Öğrencilerin düşüncelerine göre, ders sınıflarının, çalışma odalarının ve kantin donanımları az yeterli, yemekhane ve konser salonu donanımları ise yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin düşüncelerine göre, müzik alanındaki faaliyetleri bildirme etkinliği yeterli, diğer AGSL'lerle konser etkinlikleri düzenleme ve müzik dışı sanatsal etkinlikleri bildirme az yeterli, müzisyenlerle konser ve söyleşi etkinlikleri düzenleme faaliyeti ise yetersiz bulunmuştur. Öğrencilerin müzik öğretmenliğine yönelik tutumlarının orta tutumda olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin öğretmenlik tutumları, cinsiyetlerine, devam ettikleri sınıflara ve anadal çalgılarına göre değişmemektedir.

The purpose of this research is to evaluate the music curriculum of Anatolian Fine Arts High School in the light of the students' feedback and to determine the students' opinions on the profession of teaching. The universe of the study was the students of the Department of Music in Izmir Işılay Saygın Anatolian Fine Arts High School and the sample was comprised of M-10 and M-11 students thereof. The study was conducted in the context of a survey. Data were collected by means of a questionnaire and a teaching attitude scale prepared by the researcher. Both of which aimed to reveal student opinions on the contents of the curriculum, adequacy of the number of teachers and of the teaching hours, physical environment, and availability of and accessibility to social activities and attitudes towards teaching profession. Correlations were sought as well, between students' opinions and their teaching attitudes and various independent variables such as sex, the kind of classes attended, and the main branch instruments. The following results were drawn from the research instruments: The students rated the contents of orchestra and choir lessons as adequate; lessons on musical hearing and reading, piano, instrument, traditional and contemporary Turkish music were rated as merely adequate, whereas lessons on history of music and musical creativeness skills were rated as inadequate. The teachers of orchestra, choir, and instrument lessons were found adequate; those of musical hearing and reading, piano, musical creativeness skills, and traditional and contemporary Turkish music were found as merely adequate, and the teachers of history of music were found as inadequate. The teaching hours allocated to choir, history of music, and traditional and contemporary Turkish music lessons were found as merely satisfactory, whereas hours of the musical hearing and reading, piano, instrument, orchestra, and musical creativeness skills were found as unsatisfactory. The students opinions were positive on the number of classes and practising chambers. However, equipment in the classes and practising chambers were rated as fairly satisfactory, and that of dining-hall, and concert hall as unsatisfactory. Notification of musical activities within the department was found adequate; collaboration with other Anatolian Fine Arts High Schools in the organizational activities and informing system on otherwise musical activities were found less adequate; organizations of concerts and interview meetings with musicians were found inadequate. Students' attitude to being a music teacher exhibited a moderate level. The teaching attitude of students did not differ with sex, the classes attended, and the main branch instruments.
Keywords: Müzik_Öğrenim ve Öğretim