Kanada ve Türkiye’de lise düzeyinde uygulanan “İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi” programlarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Sağlam, Aylin (My University, 2023)
Kanada Ve Türkiye’de Lise Düzeyinde Uygulanan “İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi” Programlarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi Bu araştırmanın amacı Türkiye’de ve Kanada’nın Ontario eyaletinde lise düzeyinde uygulanan yabancı dil olarak İngilizce öğretim programını karşılaştırmalı bir şekilde incelemek ve aralarındaki benzerlikleri ve farklılıkları ortaya koymaktır. İki farklı ülkeye ait öğretim programının benzerliklerini ve farklılıkları incelemesi yönüyle, bu araştırma yatay yaklaşım kullanılarak karşılaştırmalı eğitim çalışması olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın verilerini Türkiye ve Kanada-Ontario ortaöğretim İngilizce öğretim oluşturmaktadır. Araştırma verilerine doküman inceleme yöntemiyle Kanada Ontario eyaletinin ve Türkiye’nin resmi eğitim web sitelerinden erişilmiştir ve elde edilen verileri incelemek için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma veri analizinin güvenirliği için Miles ve Huberman’ın önerdiği güvenirlik formülü ile kodlayıcılar arasındaki uyum oranı hesaplanmıştır ve verilerin analizinin güvenilir olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye ve Ontario İngilizce öğretim programlarında yer alan kazanımlar açık, anlaşılır, öğrenci davranışına yönelik ve öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeylerine uygun olarak düzenlenmiştir. Türkiye’nin öğretim programında Ontario’nun programından çok daha fazla kazanıma yer verildiği belirlenmiştir. Programların içeriği incelendiğinde, içeriklerin kazanımlarla uyumlu olduğu, gerçek yaşama ilişkin konuların seçildiği ve dört temel dil becerisine yönelik konuların bulunduğu görülmektedir. Türkiye İngilizce öğretim programında görev temelli öğrenme ve proje tabanlı öğrenme yaklaşımları; Ontario eyaletinde tematik öğrenme ve içerik temelli öğrenme yaklaşımının benimsendiği anlaşılmaktadır. Her iki programda çeşitli öğretim yöntem ve tekniklerine yer verilmiştir ancak kullanılacak içerik ve öğretim materyalleriyle nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgi sunulmamıştır. Son olarak, programlarda temel dil becerilerinin değerlendirilmesine yönelik ölçme ve değerlendirme yöntemlerini belirlenmiştir, öğrencilerin çeşitli kaynaklardan geri bildirim almaları ve öğretmenlerin alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarını kullanması teşvik edilmektedir.

A Comparative Study of “English as a Foreign Language Curriculum” At the High School Level in Turkey and Canada The aim of this research is to comparatively examine the English as a foreign language curriculum applied at the high school level in Turkey and Ontario and to reveal the similarities and differences between them. It is aimed to reach suggestions for eliminating the existing problems and disruptions in English language teaching at the high school level in Turkey by comparing and contrasting the curriculums. This study is designed as a comparative education study using the horizontal approach as it compares the curriculums of two different countries. The data of the research consists of Turkey and Canada-Ontario high school English curriculums. The research data were obtained from the official websites of Ontario and Turkey’s Ministry of Education implementing the document review method and the content analysis method was used to examine the data. For the reliability of the research data analysis, the percentage of agreement between the coders was calculated using the reliability formula suggested by Miles and Huberman and it was determined that the research analysis is reliable. According to the findings of the research; the objectives in both curriculums are understandable, clearly stated, behavior-oriented and arranged in accordance with student readiness. Besides, it is determined that the number of objectives in Turkey's curriculum is more than Ontario's curriculum. When the contents of the curriculums are examined, the contents of the curriculums are identified as compatible with the objectives of curriculums, related to real-life and four main language skills are included in the curriculum. Task-based learning and project-based learning are embraced in Turkey's curriculum while thematic learning and content-based learning are adopted in Ontario's curriculum. Various teaching methods and techniques are included in both curriculums, however, detailed information regarding how to use them in line with the content and learning materials is not provided in the curriculums. Lastly, assessment and evaluation methods for the assessment of main language skills are determined in the curriculums, students are encouraged to receive feedback from various sources and teachers are encouraged to use alternative assessment and evaluation tools
A comparative study of “English as a foreign language curriculums” at high school level in Turkey and Canada
Keywords: Comparative education; Curriculum evaluation; English as a foreign language; English curriculum; English language; Foreign language learning; İngiliz dili; İngilizce öğretim programı; Karşılaştırmalı eğitim; Öğrenim ve öğretim; Program değerlendirme; Study and teaching; Yabancı dil olarak İngilizce; Yabancı dil öğrenimi