Kentsel dönüşüm sürecinde gayrimenkulde ortaya çıkan değer artışı ve bir uygulama - Erol, Ayhan (My University, 2019)
Ülkemiz coğrafyasının büyük bir alanı deprem fay hatları kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 29 Ekim 1923 tarihinde ilan olunan Cumhuriyetimizin kuruluşundan, 01.09.2019 tarihine kadar ülkemiz 7 şiddetinde ve üzerinde 16 deprem yaşamış olup büyük acılar çekmiştir. Ayrıca Ekonomik olanakların artışı, refah seviyesinin yükselişi ve çeşitli fırsatlara kolay erişim nedeniyle halkın belirli merkezlere plansız göç etmesinin ve beraberinde oluşan çarpık, düzensiz ve fırsatçı şehirleşme önlenememiştir. Hızla artan nüfus ve şehirleşme ihtiyacı oranına bağlı olarak kontrolsüz, kalitesiz ve ekonomik ömrünü tamamlamış veya tamamlamadan yaşanabilirlik kalitesini yitirmiş yapılar olası bir deprem afeti durumumda can ve mal güvenliği açısından risk taşımaktadır. Bu riskleri ortadan kaldırmak ve geçmiş acı tecrübelerin tekrar nüksetmemesi için halk arasında Kentsel Dönüşüm Yasası olarak ifade edilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun 2012 yılında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Literatür incelendiğinde, kentsel dönüşüme pek çok açıdan yaklaşılmış olmasına karşın son kullanıcı ola mülk sahipleri açısından gayrimenkulün değerini oluşturan unsurlar hakkında yeterli seviyede çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. İnceleme başladığınız bu çalışma kentsel konusunda gayrimenkul değerini arttıran unsurların belirlenmesinde literatür bir katkı sunmak amacı ile hazırlanmıştır.

A large area of our country's geography is located on the belt of earthquake fault lines.From the founding of our Republic, which was proclaimed by The Great Leader Mustafa Kemal Atatürk on October 29, 1923, until 01.09.2019, our country experienced 16 earthquakes with a magnitude of 7 and above.Moreover, due to the increase in economic opportunities, the rise of the welfare level and the easy access to various opportunities, the unplanned migration of people to certain centers and the distorted, irregular and opportunistic urbanization that led to it could not be prevented.Due to the rapidly increasing population and the rate of urbanization, uncontrolled, poor quality and buildings that have completed their economic life or have lost their livability quality without completing them, carry risks for the safety of life and property in the event of a possible earthquake disaster.In order to eliminate these risks and prevent the recurrence of past painful experiences, the Law on The Transformation of Areas at Risk of Disaster No. 6306, which is publicly referred to as urban transformation law, was published in 2012 and entered into force.When the literature is examined, it is seen that although urban transformation has been approached in many respects, there is not enough work on the elements that constitute the value of real estate in terms of end-user property owners.This study, which you started to study, was prepared with the aim of providing a contribution to the literature in determining the elements that increase the value of real estate in urban areas.
Keywords: Business; City; Construction; Değer; Değer Artışı; Gayrimenkul; Gayrimenkul Geliştirme; Gaziosmanpaşa; Gaziosmanpaşa Estate; Investment; İnşaat; İstanbul; İşletme; Kent; Kent yenileme; Kentlileşme; Kentsel Dönüşüm; Real Estate Development; Society; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Toplum; Urban renewal; Urban transformation; Urbanization; Value; Value Increase; Yatırım