Türkiye'deki büyük depremlerin Borsa İstanbul'a sektörel etkisinin olay çalışması yöntemi ile analiz edilmesi - Şahin, Tayfun Kasım (My University, 2025)
Bu çalışma, 1999 Marmara, 2011 Van, 2020 İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremlerinin Türk finansal piyasalarına sektörel bazda etkilerini incelemektedir. Çalışmada sigorta, bankacılık, taş-toprak ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senedi fiyatları üzerinde depremlerin oluşturduğu etkiler, olay çalışması yöntemi ile analiz edilmiştir. Olay penceresi ise olay öncesi ve sonrası olmak üzere 10’ar günlük verilerden oluşmaktadır. Çalışmanın veri setinde sigortacılık sektörü için Anadolu Sigorta (ANSGR) ve Ak Sigorta (AKGRT) , bankacılık sektörü için Türkiye İş Bankası (ISCTR) ve Yapı Kredi Bankası (YKBNK) taş-toprak sektörü için Akçansa Çimento (AKCNS) ve Bursa Çimento (BUCIM) gayrimenkul yatırım ortaklığı sektörü için Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO) ve Doğuş Gayrimenkul yatırım ortaklığı (DGGYO) şirketlerine ait günlük kapanış hisse fiyatları kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, her sektör için farklı sonuçlara ulaşılmıştır. Sigorta sektörü, depremlerden negatif yönde etkilenmiştir. Çalışma, bu sektörde afet sonrası risk algısının daha fazla değiştiğini ve yatırımcı güveninin düşük seviyelerde olduğunu göstermektedir. Taş-Toprak sektöründe ise depremler sonrası volatilitenin arttığı yukarı yönlü hareketler gözlemlenmiştir. Bu durum, sektördeki yatırımcıların afet sonrası risk algısının yükseldiğini ve taş-toprak sektörüne olan talebin artacağı beklentisinden kaynaklanmaktadır. Bankacılık sektörü, afetlere karşı kırılgan yapıda olup, yüksek volatilite ve düşen fiyat hareketleri sergilemiştir. Ancak, depremler sonrası dönemde risk algısının bir miktar artmış olması, bu sektörün afet sonrası süreçlerde daha güçlü güven artırıcı stratejilere ihtiyaç duyabileceğini göstermektedir. Gayrimenkul sektöründe, deprem öncesi dönemde düşük dalgalanmalar gözlemlenirken, afet sonrası artan volatilite, bu sektörün afetlere karşı daha kırılgan olduğunu ortaya koymuştur. Yatırımcıların afet sonrası belirsizliklere karşı hassasiyeti, sektördeki fiyat değişkenliğinin artmasına yol açmıştır. Çalışma, doğal afetlerin sektörel bazda piyasa dinamikleri üzerindeki etkilerini ayrıntılı olarak inceleyerek, afet sonrası süreçlerde yatırımcı güvenini koruma ve piyasayı istikrara kavuşturma açısından önemli bulgular sunmaktadır. Her sektör için geliştirilmesi gereken öneriler, afetlerin finansal piyasalar üzerindeki etkilerini minimize etmeyi amaçlamakta olup, yatırımcı güvenini korumak ve piyasaları istikrara kavuşturmak adına önemli stratejiler içermektedir.

This study examines the sectoral effects of the 1999 Marmara, 2011 Van, 2020 Izmir and 2023 Kahramanmaraş earthquakes on Turkish financial markets. In the study, the effects of earthquakes on the stock prices of companies operating in the insurance, banking, stone-soil and real estate sectors were analyzed with the event study method. The event window consists of 10-day data before and after the event. In the data set of the study, Anadolu Sigorta (ANSGR) and Ak Sigorta (AKGRT) were used for the insurance sector, Türkiye İş Bankası (ISCTR) and Yapı Kredi Bankası (YKBNK) for the banking sector, Akçansa Çimento (AKCNS) and Bursa Çimento (BUCIM) for the stone-top sector, and Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (VKGYO) and Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (DGGYO) for the real estate investment trust sector. As a result of the analyses performed, different results were reached for each sector. The insurance sector was negatively affected by earthquakes. The study shows that the risk perception in this sector changed more after the disaster and investor confidence was at low levels. In the stone-top sector, upward movements with increased volatility were observed after the earthquakes. This situation stems from the expectation that the risk perception of the investors in the sector increased after the disaster and that the demand for the stone-top sector would increase. The banking sector is vulnerable to disasters and exhibited high volatility and falling price movements. However, the fact that risk perception increased slightly in the period following the earthquakes indicates that this sector may need stronger confidence-building strategies in the post-disaster processes. While low fluctuations were observed in the real estate sector in the pre-earthquake period, the increased volatility after the disaster revealed that this sector is more vulnerable to disasters. Investors' sensitivity to post-disaster uncertainties has led to an increase in price volatility in the sector. The study examines the effects of natural disasters on market dynamics on a sectoral basis in detail and presents important findings in terms of maintaining investor confidence and stabilizing the market in the post-disaster processes. The recommendations to be developed for each sector aim to minimize the effects of disasters on financial markets and include important strategies to maintain investor confidence and stabilize the markets.
Analyzing the sectoral impact of major earthquakes in Turkey on Borsa Istanbul with the event study method
Keywords: Deprem etkileri; Earthquake effects; event study; financial markets; finansal piyasalar; Investment Analysis; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası; Menkul değerler borsası; olay çalışması; sectoral analysis; sektörel analiz; Stock exchanges; Turkey; Türkiye; Yatırım Analizi