Ovacık (Tunceli) Yöresinin Geleneksel Halk İlacı Olarak Kullanılan Bitkiler - Doğan, Ahmet (My University, 2008)
Bu çalışma Ovacık (Tunceli) yöresinde geleneksel halk ilacı olarak kullanılan bitkileri ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Mayıs 2007-Haziran 2008 tarihleri arasında Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yörede toplam 30 gün süren arazi çalışmaları yapılmıştır. Bu araştırma esnasında yöredeki 33 köyün hepsine gidilerek halk ilacı olarak kullanılan bitkilerden örnekler toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, tedavideki kullanışları, yararlanılan kısımları, ilaçların hazırlanışı, uygulanış şekilleri, dozları, uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan bu örnekler Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu’nda (MARE) bulunmaktadır. Sonuç olarak yörede toplanan 76 bitki örneğinin teşhisi sonucu 67 türden geleneksel halk ilacı olarak yararlanıldığı saptanmıştır. Bunlardan 65’i yabani, 2’si ise yörede yetiştirilen bitkilerdir. Bu bitkiler ve bunların tedavideki kullanışları metin içinde sunulmuştur. Ovacık yöresinde kaydedilen bitkilerden en çok soğuk algınlığı, yara ve şeker hastalığının tedavisinde yararlanılmaktadır.

FOLK MEDICINAL PLANTS OF OVACIK (TUNCELİ) This study was made to reveal the plants used as traditional folk medicine in Ovacık (Tunceli). For this purpose, the field works have been done between May 2007-May 2008 in April, May, June and July lasting for 30 days, in total. During this research all the settlement centers (including 33 villages) have been visited, the specimens of the plants used as folk remedies have been collected and the information such as local names, ailments treated or therapeutic effects, plant parts used, method of administration, dosage, duration of treatment have been recorded. The collected plant specimens are kept in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Marmara University (MARE). As a result of identification of 76 plant specimens, 67 species used as a traditional folk medicine, have been determined. Among them 65 species are wild and 2 species are cultivated plants. These plants and their local usage in treatment are presented in the text. The plants recorded in Ovacık are mostly used for cold, wound and diabetes.
Keywords: Etnobotanik; Halk İlaçları_Tunceli; Tıbbi Bitkiler