Mobil perakendecilik sektöründe tüketicilerin anında teslim online sipariş uygulamalarını kabulü üzerine bir araştırma - BAKIR, NURETTİN OZAN (My University, 2021)
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, akıllı telefonun ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte insanların günlük yaşam ritüellerinde ciddi birtakım değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu süreçte tüketici için hız, sadelik ve kolaylık bir öncelik haline gelmiştir. İşletmeler için tüketiciye en iyiyi, en hızlı ve kolay şekilde sunma hedefi, perakendecilik alanında birçok yeni hizmetin doğmasına ve yeni uygulamaların gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin, yeni bir teknoloji olarak görülen “Anında Teslim Online Sipariş Uygulamalarını” kabul ve kullanımında tercihlerini etkileyen Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi 2 kapsamında yer alan performans beklentisi, kullanım kolaylığı beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, hedonik motivasyon, fiyat değeri ve alışkanlık faktörlerinin davranışsal niyet üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için, ülkemizde online sipariş uygulamalarında faaliyet gösteren, sektörde ilk ve öncü olan Getir ile Banabi uygulamaları seçilmiştir. Araştırma kapsamında online anket yapılmış, model ve hipotezlerin test edilmesi için yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, alışkanlık, performans beklentisi ve sosyal etki davranışsal niyete etki eden faktörler olarak tespit edilmiştir. Bu faktörler arasında davranışsal niyeti en fazla etkileyen unsurun alışkanlık olduğu bulunmuştur. Ayrıca, davranışsal niyetin kullanım üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Mobil Perakendecilik; Online Perakendecilik; Teknoloji Kabul Modeli; Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanımı Teorisi; Anında Teslim Online Sipariş