Günlük pasif fiziksel aktivitenin preterm bebeklerin büyümesine etkisi - Akın, Sevginar (My University, 2003)
Yeterli beslenen ve enerji alan sağlıklı preterm bebeklere uygulanan günlük pasif fiziksel aktivite (GPFA)'nin rutin bakımın tersine, daha iyi tartı alımı, kemik büyümesi ve minerizasyonu sağladıgı bildirilmektedir. GPFA'nın preterm bebeklerin büyümesine etkisini araştırmak amaçlı çalışmamızın evrenini; Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlıgı ve Hastalıkları Yenidoğan Ünitesinde yatan yenidoğanlar, örneklem grubunu klinik durumları stabilleşmiş 40 preterm bebek oluşturmuştur. 20 preterm bebekten oluşan deney grubuna günde bir kere 5-10 dakika olmak üzere, tüm ekstremitelere ekstansiyon ve fleksiyon hareketlerini içeren pasif fiziksel aktivite yaptırılmıştır. Kontrol grubu pretermlere standart bakım verilmiştir. Verilerin toplanmasında; litaratür bilgisine dayanılarak geliştirilen veri formları, dijital tartı cihazı ve esnek olmayan mezura kullanılmıştır. Veriler; yüzdelik, ortalama, Standart sapma, Student t, Mann Whitney U, Ki-kare ve Fisher' in Kesin Ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir. Pretermlerin doğuma ve ebeveynlere ait özellikleri; çalışmaya başlamadaki büyüme ölçümleri; serum kalsiyum, fosfor, ALP, PTH ve idrar kalsiyum/ kreatinin, fosfor/ kreatinin değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. GPFA' ye başladıktan sonraki 8' inci günden itibaren yüzdelik tartı değişim oranı deney grubu lehine istatistiksel yönden anlamlı bulunmuştur (u=124.00, p<0.05). Boy uzunluğu yüzdelik değişim oranı çalışma süresince deney grubunda daha yüksek gözlenmiştir. Baş çevresi yüzdelik değişim oranları benzer şekilde deney grubunda yüksek gözlenmiş, 10. ve 15. günlerdeki ölçümlerde deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur (u=105.00,p<0.05;u=64.50,p?0.05). Göğüs çevresi ve ön kol uzunluğu yüzdelik değişim açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızdaki bebekler vücut tartıları 1800-2000 g arasında taburcu olup, deney grubu bebekler kontrol grubuna oranla ortalama 2 gün daha erken taburcu olmuşlardır. Taburculukta; boy uzunluğu ve baş çevresi ortalama değerleri istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bulunmuştur ( t=2.12 , p<0.05; t=3.28, p<0.05 ). Ortalama göğüs çevresi, ön kol uzunlukları ve laboratuar değerleri açısından gruplar arası anlamlı fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak; preterm bebeklere uygulanan GPFA' nin özellikle tartı alınımını ve büyümeyi olumlu etkileyip erken taburculuğu sağlayabileceğini düşünmekteyiz.

EFFECT OF DAILY PASSIVE PHYSICAL ACTIVITY ON GROWTH OF PRETERM INFANTS As reported, passive physical activity applied to healthy preterm infants getting sufficient nutrition and energy, unlike standard care, provides better weight gain, bone growth and mineralization. The population of our study investigating the impact of daily passive physical activity upon preterm infants was constituted by newborns being treated at Uludağ Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Ünitesi; and the sampling group by clinically stable 40 preterm infants. The experimental group of 20 infants was gotten to perform physical activity including extension and flexing movements for 5-10 minutes per day to all extremities. Standard care was given to the control group. In collecting data, the data sheets developed based on the information from the literature, a digital scale and non-elastic measure were used. The data were evaluated by percentage, mean, standard deviation, student t, Mann Whitney U, chi-square and Fisher's Exact Chi-square tests. Regarding characteristics of preterm infants pertaining to birth and parents, growth measurements at time of starting to the study, values of serum calcium, phosphor, ALP, PTH and of urine calcium / creatinine, phosphor / creatinine, no significant correlation was found between the groups. After the 8th day of starting physical activity for the control group, percentage weight change rate was found to be significant in favor of the experimental group (u = 124.00, p < 0.05). Percentage change rate for length throughout the study was observed higher in favor of the experimental group. Head circumference percentage change rates were similarly observed high in the experimental group; a significant difference in favor of the experimental group was found at measurements on the 10th and 15th days (u = 105.00, p<0.05; u = 64.50, p ? 0.05). For chest circumference and forearm length, no significant percentage difference was found between the groups. The infants in our study were discharged at weights reaching 1800-2000 gr.; and the experimental group was discharged 2 days earlier on average. At discharge, the average values for length and head circumference were found significant in favor of the experimental group (t = 2.12, p<0.05; t = 3.28, p<0.05). For average chest circumference, forearm lengths and laboratory values, no significant difference was observed. In conclusion, we think daily passive physical activity applied to preterm infants has a positive effect on weight gain and growth particularly, and can ensure an early discharge.
Keywords: Çocuk Gelişimi