Serbest cam tasarımı ve endüstriyel cam tasarımı eğitiminde sıcak cam atölyesinin önemi - Arslan, Nurdan (Sanat - Tasarım Dergisi, 2013)
Seramik-cam uygulamalı sanatlarında eğitimin asıl amacı yaratıcı fikri üç boyutlu hale getirmektir. Sanat-tasarım eğitiminde malzeme ile ilgili en önemli etken her türlü teknik donanıma sahip atölyelerin varlığıdır. Çağdaş eğitim ve öğrenimin ihtiyaçları ancak bu atölyelerin varlığı ile karşılanabilir. Marmara Üniversitesi BAPKO (Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanlığı) birimi ile gerçekleştirilen Seramik ve Cam Bölümü- Sıcak Cam Atölyesinin Kurulması Projesi ile eğitim programlarının ve derslerinin, olanakları zenginleştirilmiş atölye koşullarında sürdürülmesi sağlanmış, bununla birlikte sıcak cam eğitiminde gerekli donanım ve ekipmanların atölye ortamında öğrencinin kullanımına sunulması gerçekleşmiştir. Bu proje ile öğrencilerin teorik ders kapsamında öğrendiği tüm bilgileri; ( sıcak cam şekillendirme, kalıba üfleyerek şekillendirme, sıcak cam şekillendirme teknolojisi ve teknikleri) üç boyutlu uygulamalara dönüştürme olanağı sağlanmıştır. Geliştirilmiş atölye olanakları Tasarım-Projelendirme-Uygulama çalışmalarına çok önemli bir ivme kazandırmıştır.
Keywords: Cam eriyiği, sıcak cam, cam üfleme, rodajlama, tavlama, pota fırını, cam şekillendirme.