Üçüncü kuşağa yönelik Arapça öğretim yöntemi üzerine (esaslar ve ölçütler) - Hasanoğlu, Muhammed Ali (My University, 2022)
Günümüz dünyasında yaygın olan iki tür Arap dili öğrencisi vardır. Bunlardan birincisi, ana dili Arapça olup Arap dilini öğrenenler; ikincisi ise yabancı dil olarak Arap dilini öğrenenlerdir. Ancak, Arap ülkelerinden diğer ülkelere göçler nedeniyle yeni bir sınıf ortaya çıkmıştır. İlk kültürlerini yeni bir ülkeye taşıyan ve ikinci ülke kültüründen de etkilenen üçüncü kültürün çocukları, bu iki kültürden, yeni bir kültür oluşturmuş olanlar. Bu çalışma, Arap dilini üçüncü kültürün çocuklarına öğretme konusunu ele almaktadır. Arap dilini kendine has özellikleri ve Arap kültürüyle öğretmek için, bu kuşağa yönelik ait bir programa ihtiyaç duyulmaktadır. Bu program, anılan kesimin kimliklerini korumak için zorunludur. Birinci bölümde, eğitim teorilerine dayanarak, üçüncü kültürün çocuklarına Arapçanın öğretilmesine yönelik müfredat standartları oluşturulmuştur. Ardından, bu müfredatın uygulanmasını etkileyen faktörlere değinilmiştir. İkinci bölümde, üçüncü kültür profili incelenmiş ve sekiz türe ayrılmıştır. Müfredatın net ve anlaşılır olması için her bir türe ait ihtiyaçları ve özellikleri icra ettim. Üçüncü kültür çocukları için gerekli olan referans çerçeveyi dile getirdim. Üçüncü bölümde ise, araştırmanın ilk aracı olan ” el-Ferahidi Eğitim ve Araştırma ele alınmıştır. Bu programda; Türkiye, Avrupa, Kanada ve Amerika'dan 92 öğrenci alınarak çocuklara Arapça öğretmek için önerilen bir müfredat hazırlanmıştır. Daha sonra öğrenciler, kontrol ve araştırma gruplarına ayrılmıştır. Önerilen müfredat test edilmiş, sonuçları incelenerek çözüm ve öneriler oluşturulmuştur. Dördüncü bölümde ise, bir araştırma anketi tasarlanmış ve bu anket; Arap dili ile göçmenler arasındaki ilişkiyi incelemek ve çalışmak için; Türkiye, Avrupa, Amerika, Kanada ve Japonya'da 376 göçmen akademisyene dağıtılmıştır. Bu anket, araştırmam için kullandığım ikinci araçtır. Sonuç kısmında ise; Arapça öğretiminin nedenleri, etkileri ve sonuçları analiz edilerek çözüm ve öneriler sunulmuştur.

Today in the world there are two types of learners of the Arabic language, learners of the Arabic language speaking it, and learners of the Arabic language speaking other than it. The second country, so they created a new culture from these two cultures. This study is concerned with teaching the Arabic language to the children of the third culture, and studies their characteristics and needs for a book of their own in teaching the Arabic language with the Arabic culture that obliges them to preserve their Arab identity, and proposes foundations for designing the educational curriculum based on the theories of cognitive education and reference frameworks in teaching languages. Four sections. In the first section, I constructed standards for the curriculum for teaching the Arabic language to the children of the third culture, based on the theories of education, and then I mentioned the factors affecting the implementation of this curriculum. In the second section, I studied the patterns of the children of the third culture, distributing them into eight types, and mentioned the need for each type and its characteristics, so that the curriculum is directed and clear. She mentioned in the frame of reference necessary for the education of the children of the third culture. And in the third section, the first research tool, which is the Al-Farahidi Teaching and Research Program, as it received in this program 92 students from Turkey, Europe, Canada and America, and prepared a proposed curriculum for teaching Arabic to the children of the third culture, then I divided the students into control and research groups, and tested the proposed curriculum, and studied the results Proposals and recommendations are built. And in the fourth section, the second research tool, where I designed a research questionnaire and distributed it to 376 academics of immigrants in Turkey, Europe, America, Canada and Japan, to study the relationship between the Arabic language and immigrants, study the motives and influences on teaching Arabic in the Diaspora, and I analyzed the results and built proposals and recommendations
Keywords: Arabic Culture; Arabic Language; Arap Dili; Arap Dili Öğretimi; Arap Kültürü; Children of the Third Culture; Curriculum Design; Curriculum Engineering; Göçmenler; Immigrants; Müfredat Tasarımı; Öğrenim ve Öğretim; Study and Teaching; Teaching Arabic Language; Üçüncü Kültür Kuşağı