Dökme demirlerin aşınma özellikleri - Sağlam, Davut (My University, 2009)
Dökme Demirlerin Aşınma Özellikleri Küresel Grafitli Dökme demirlerin (KGDD) mekanik özelliklerini arttırmak amacıyla yapılan çalışmalarda, ostemperleme ısıl işlemi ile, KGDD’e beynitik bir mikroyapı kazandırılmış ve mukavemet, süneklik, aşınma direnci gibi mekanik özellikleri çok yüksek olan ‘‘ostemperlenmiş küresel grafitli dökme demir’’ler (OKGDD) ortaya çıkarılmıştır. Ostenitleme ve ostemperleme sıcaklıkları ve süreleri ile alaşım elementlerinin hem mikroyapı hem de mekanik özellikler üzerinde önemli etkileri olması nedeniyle, bu konuda yapılan çalışmalar halen sürmektedir. KGDD’lerin özelliklerini daha da geliştirmek amacıyla klasik ostemperlemenin yanısıra basamaklı ve özel ostemperleme konularında da araştırma yapılmaktadır. Dökme demirlerin üstün mekanik özellikleri ve diğer önemli özelliklerinin yanı sıra fiyatlarının da alternatiflerine göre düşük olması sayesinde tercih sebebi olmuşlardır.Mühendislik malzemeleri içinde gri dökme demirlerin özel bir yeri vardır.Dökme demirler ailesinde özel bir yeri olmasının nedenlerinden biri gri dökme demirlerin , demir esaslı metaller arasında en düşük döküm ısısına sahip olmalarıdır. Küresel grafitli dökme demirler ise, çeliğin mekanik özelliklerine ve dökme demirin üsütn özelliklerine sahip yeni bir dökme demir grubu olarak tanımlanır.küresel grafitli dökme demirler, yüksek mukavemet ve tokluk ile mükemmel dökülebilirliklerinin yanı sıra yüksek korozyon ve aşınma direnci, düşük üretim maliyeti yüksek işlenebilirlik ve sönümleme kabiliyetleri nedeniyle kullanım alanlarını her geçen gün biraz daha genişletmektedir.Günümüzde dökme demirler özellikle otomobil endüstrisinde; krank milleri,vites dişlileri,egzoz sistemleri gibi yerlerde kullanılır. ABSCRACT Wear Propeties Of Cast Iron Austempered Ductile Irons (ADI) are the new members of cast iron family at present. Although ADI has been available for several years, there remains a lack of awareness as to what austempered ductile iron really is, how it is made, what its properties are, and how it is being used in service. ADI offers a special combination of properties: much higher strength, greater toughness, through hardenability, superior wear resistance, with the same design flexibility as ductile iron (DI). Cast irons have good mechanical properties , they are preferred since their costs are lower than their alternatives in addition to their other important properties. Gray cast iron has a special place in engineering materials. One of the reasons for being a special place inside the cast iron family is having the lowest casting temperature among the ferrous metals. Ductile iron are relatively new group of cast irons, which combine the mechanical properties of steel with the fabrication properties of cast iron. Ductile irons besides having high strength, toughness and castability, their high corrosion and wear resistance, low cost , high machinability and damping characteristics are continuously increasing their applications. Today ductile irons are succesfully used in the automotive industry as crankshafts, geras, exhaust systems and engine connecting rods.
Keywords: Metal Eğitimi