Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetleri ve iş-yaşam dengesi arasındaki ilişki - Hazar, Yasemin (My University, 2019)
1970’li yıllardan itibaren Keynesyen iktisat politikalarından liberal politikalara geçişle başlayan ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma, işin niteliği, istihdamın yapısı ve istihdamın sektörel dağılımı kadar aile hayatını da derinden sarsmıştır. İstihdamın hizmet sektörüne kayması, kadının istihdama girmesine neden olurken erkeğin ekmek kazandığı aile modeli tarihe karışmış, refah devleti ve vatandaşlık ilişkilerinin yeniden yapılanmasıyla iki gelirli aile modeli ortaya çıkmıştır. Bu değişim, amaç ve hedef olarak birbirinden ayrı fakat birbiriyle ilişkili iş ile yaşam alanlarını birleştirecek ve sağlıklı bir dengeyi sağlayacak yeni politikaların oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda, kamusal düzenlemelerle refah, cinsiyet ve bakım politikaları yeniden düzenlenmektedir.Dünyada Meydana gelen gerek ekonomik gerekse sosyal gelişmelerin ışığında, iş-yaşam dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar, birçok alana araştırma konusu olmuştur. İş gücü piyasası toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim aile politikası gibi birçok farklı politika alanının kesişme noktasında bulunması nedeniyle bu hizmetler, iş-yaşam dengesi açısından önemli hale gelmiştir. Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetleriyle bireylere iş ve aile sorumluluklarının uyumlu bir şekilde sürdürülmesinde seçenekler sunulurken kadının is gücüne katılımı, demografik değişim, çocukların refahı ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çözüm yolları aranmaktadır. Dünyada ve Türkiye de eğitim ve bakım hizmetleri, yasal mevzuat, yapılanma, kapsam ve paylaşım bakımından farklılık göstermekte, yaş ve eğitimsel içeriğe göre düzenlenmektedir.

MARMARA ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ ANABİLİMDALIYÖNETİM VE ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ BİLİM DALIERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİM-BAKIM HİZMETLERİ VE İŞ-YAŞAM DENGESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Yasemin HazarDanışman; PROF. DR. ZEKİ PARLAK İSTANBUL 2019 ÖZET1970’li yıllardan itibaren Keynesyen iktisat politikalarından liberal politikalara geçişle başlayan ekonomik ve endüstriyel yeniden yapılanma, işin niteliği, istihdamın yapısı ve istihdamın sektörel dağılımı kadar aile hayatını da derinden sarsmıştır. İstihdamın hizmet sektörüne kayması, kadının istihdama girmesine neden olurken erkeğin ekmek kazandığı aile modeli tarihe karışmış, refah devleti ve vatandaşlık ilişkilerinin yeniden yapılanmasıyla iki gelirli aile modeli ortaya çıkmıştır. Bu değişim, amaç ve hedef olarak birbirinden ayrı fakat birbiriyle ilişkili iş ile yaşam alanlarını birleştirecek ve sağlıklı bir dengeyi sağlayacak yeni politikaların oluşturulmasını gündeme getirmiştir. Bu kapsamda, kamusal düzenlemelerle refah, cinsiyet ve bakım politikaları yeniden düzenlenmektedir.Dünyada Meydana gelen gerek ekonomik gerekse sosyal gelişmelerin ışığında, iş-yaşam dengesini sağlamaya yönelik çalışmalar, birçok alana araştırma konusu olmuştur. İş gücü piyasası toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim aile politikası gibi birçok farklı politika alanının kesişme noktasında bulunması nedeniyle bu hizmetler, iş-yaşam dengesi açısından önemli hale gelmiştir. Erken çocukluk eğitim ve bakım hizmetleriyle bireylere iş ve aile sorumluluklarının uyumlu bir şekilde sürdürülmesinde seçenekler sunulurken kadının is gücüne katılımı, demografik değişim, çocukların refahı ve toplumsal cinsiyet eşitliği için çözüm yolları aranmaktadır. Dünyada ve Türkiye de eğitim ve bakım hizmetleri, yasal mevzuat, yapılanma, kapsam ve paylaşım bakımından farklılık göstermekte, yaş ve eğitimsel içeriğe göre düzenlenmektedir.Erken çocukluk, eğitim ve bakım hizmetleri, çocuk bakım hizmetleri, iş-yaşam dengesiABSTRACTIn the 1970s, the transition from Keynesian economic policy to ne-liberal polities the economic and industrial restructuring have not resulted in the change in the nature of work, the distribution of employment by sectors but also have shaken the family lifeDue to the economic and social transformation at a global scale polices regarding work life balance policies has become the centre piece of basic discussions and research within social policy. With an active role on this matter the EU comes to the fore by providing various child care arrangements. Being at the intersection of areas such as labour markets, gender equality, education and family policy this services are of great significance for work-life balance. By child care services while individuals are provided options for work and family responsibilitysolutions are sought for female employment, demographic change child welfare and gender equality. Child care services demonstrates differences in terms of legal provisions, structure, coverage and sharing as well as being regulated in line with age and education content.
Keywords: child care services; Çalışma; Çalışma ekonomisi; çocuk bakım hizmetleri; education and care services; eğitim ve bakım hizmetleri; Erken çocukluk; iş-yaşam dengesi Early childhood; Labor; Labor economics; Psikoloji; Psychology; work life balance