Perakende gıda satışı yapan küçük işletme örneği olarak bakkalların pazarlama sorunları ve kooperatifçi çözüm önerisi - Suyabatmaz, Mustafa (My University, 2009)
Geleneksel olarak tabir edilen işletmelerin yerini organize olmuş kuruluşlar almaya başlamış ve küçük işletmelerin pazardaki paylarında azalma yaşanmaya başlanmıştır. Geleneksel işletmelerden, organize perakendeci grupların pazara girmesiyle etkilenen meslek grubu olarak akla öncelikle gelebilecek bakkal işletmeleri, hipermarket ve süpermarketler karşısında sermaye yetersizliklerinden kaynaklı pazarlama zorlukları çekmektedirler. Pazarlama sorunları sermaye yetersizliği kaynaklıdır, çünkü; yeterli sermayeniz var ise işletmenizin fiziksel yapısında ( biraz daha büyük alana sahip olma, dekorasyon düzenlemesi gibi ) değişiklikler yapmak kolaylaşacaktır, satıcı işletmelere karşı pazarlık gücünüz artacaktır. Hipermarketler, süpermarketler gibi organize olmuş perakendeci kuruluşlar, sermaye güçlerinden kaynaklanan; bilgi sistemleri sayesinde mal ve hizmet alımlarında maliyet hesaplamalarını marjinal düzeyde tutabilmekte, mağaza büyüklüğünden yararlanarak çok çeşitli ürünlerle tüketicilere hitap edebilme ve çeşitli özendirici ödeme kolaylıkları sunabilmektedirler. Küçük perakende işletme yöneticilerinin bireysel olarak alabilecekleri tedbirler ile işletme faaliyetlerini idame ettirmeye çalışmaları organize kuruluşlar karşısında yetersiz kalabilmektedir. Birliktelik ruhu ile hareket etmek arzusunda olan ve bu girişimin işletmelerinin sürekliliği için faydalı olacağına inanarak, işletmelerinin bireysel olma özelliğinden vazgeçmeden oluşturabilecekleri birliktelik olarak kooperatifçilik ile, özgün kararlar alma ve birlikte hareket etme imkânı bulabilecekleri bir oluşum şekli sağlanmış olacaktır.

Place of business as a traditional expression of organized institutions and small businesses have started to take a decrease in market share has started to happen. Traditional enterprises, organized retailers entering the market with groups affected by occupational group, may come to mind first grocery companies, hypermarket and supermarkets in the face of lack of capital are taken from the source marketing challenges. Marketing problems of lack of capital is a source, because the physical structure of your business if you have enough capital (have slightly larger areas, such as furniture arrangement) will be easy to make changes, the seller will increase your business against the bargaining power. Convenience stores, supermarkets and retailers such as organized institutions, the capital from power; information system through purchases of goods and services to calculate the marginal cost level can be kept in the store size by taking advantage of a wide variety of products to consumers and to address the various incentive payment can provide convenience. Small retail business managers can take individual measures as trying to maintain the business activities in the face of organized institutions may be inadequate. In the spirit of cooperation to act in aspirations and initiatives of the business continuity would be good for credibility, the business features of the individual to give up before they can occur in association with the Cooperative, the original decisions and act together to be able to find the right form of a formation will be.
Keywords: Kooperatifçilik; Pazarlama; Perakende_Gıda