İstatistiksel analizlerin, yeni internet teknolojileri kullanılarak depolanan ve dağıtılan verilerle yapılması - Alas, Birol (My University, 2005)
Toplanan verilerin ve yapılan çalışmaların birbirleriyle ilişkilendirilerek sinerjik etkilerinden faydalanılması ve bu uygulamaların daha fazla ihtiyaç sahibine sunulabilmesi günümüzde internet`teki, özellikle açık kaynaklı teknolojilerle mümkün olabilmektedir. Değişkenle ilgili denek yada objenin değeri olan veriler ile diğer her türlü yapılandırılmış verilerin depolanması ve iletilmesi için geliştirilmiş olan Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) imlemesi kullanarak internetin yaygın kullanım ve veri iletimi olanaklarından faydalanılmaktadır. Sanal doku ortamına bilgilerin bir veri tabanından alınması, bunların XML kodlamasına döndürülmesi, istemcilere etkileşimli olarak sunulması v.b. gibi işlemlerin yapılabilmesi için de çeşitli açık kaynaklı (satıcı yansız) programlama dilleri geliştirilmektedir. Microsoft`un 2001 yılında duyurusunu yaptığı .Net vizyonu, uygulamaların makine ve cihaz bağımlı olmaktan kurtulup, birer WEB servisi olarak internet üzerinde yaşayan uygulamalar olacağını göstermektedir. Microsoft .Net teknolojisi, Vb.Net ve yeni Internet teknolojileri tamamen XML`i taban alarak gelişmeye devam etmektedirler. Bu çalışmada, internet ortamında elde edilmiş verilerin, istatiksel analiz yapılacak şekilde kullanıcıya iletilme şekli incelenmiştir. Verilerin, XML imlemesi yapılmış ve taşıması gereken özellikleri belirten dahili DTD hazırlanmıştır. Kullanıcı isteğine göre düzenlenen veya herhangi bir sunucuda şablon şekilde bulunan verilerin, sanal doku ortamında işleyiş şekli de anlatılmıştır. Ayrıca; büyük örneklem kütlesi için kullanılabilecek XML ve XSL belge örnekleri verilmiştir. İnternet`ten toplanan ve/ veya alınan verilerle yapılan çalışmalar hem hızlı hem de ekonomik olabilmektedir. Name and Surname : Birol Alas Field : Econometer Programme : Statistic Supervisor : Professor Şahamet Bülbül Degree Awarded and Date : Master - April 2005 Data delivery in Internet with XML, Statistical Analysis

MAKİNG THE STATİSTİCAL ANALYSES WİTH DATA THAT ARE STORED AND DISTRIBUTED BY NEW INTERNET TECHNOLOGY It can be lately posssible especially with the open source technology in Internet, that it is profited from the sinerjik effect of the data collected and studies prepared with establishing relations each other and that it can be presented this studıes to more consumer. With using extensible markup language (XML), that it is developed for the storage and delivery of the all structured data and data that is value of the subject related with the variable or object , is benefited from the possibilities of widespread using and data delivery of the internet. It is developed various open source programme language, so that it can be obtain the data from any database into the Internet and be transformed this into XML and be presented to consumer effectual. .Net consept that Microsoft declared in 2001, shows, that the applications escape from the depending on machine and device and will be living applications on Internet as a WEB service. Microsoft .Net technology, Vb.Net and new Internet technologies develope with using XML. In this study examined the delivery position to the consumer of the data, that is obtained from Internet, in manner of using in statistical analyses. Data is transformed into XML and is prepared DTD, that showed the characteristics of the data. It is explained running position of the data in Internet, that arranged according to desire of consumer or existed in any server as a template. Furthermore, it is given a XML and XSL document model for big sample mass. The studies can be both fast and cheap, ıf they prepared with the data, that collected and/ or obtained from Internet.
Keywords: İstatistiksel Analiz