Yeni medya reklamcılığı ve e-ticaret siteleri kapsamında arama motoru optimizasyonu etkileri - Sözen, Mehmet Enver (My University, 2020)
Gelişen iletişim teknolojileriyle birlikte dünya genelinde artan internet kullanımı, eğitimden ticari ilişkilere kadar toplumun birçok farklı kesimini derinden etkilemiştir. İnternetin ticari ilişkiler kapsamında da kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hayatımıza giren elektronik ticaret (e-ticaret) kavramı ve e-ticaret siteleri; site trafiğini arttırmak, artan rekabet koşullarında rakiplerinden sıyrılarak ön plana çıkmak amacıyla dijital pazarlama stratejilerine başvurmaktadır. Yeni medya reklamcılığı kapsamında değerlendirilen dijital pazarlama stratejilerinden biri de arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarıdır. E-ticaret siteleri arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) üst sıralarda yer alarak, site trafiğini yükseltmek ve gelirlerini arttırmak amacıyla SEO çalışmaları yapmaktadır. Yeni medya reklamcılıkları içinde maliyet açısından avantajlı ve doğal/ organik bir dijital pazarlama yöntemi olan SEO bu bağlamda e-ticaret sitelerinin ekonomik devamlılığı için oldukça önemlidir. Site içi (onpage) ve site dışı (offpage) birçok çalışmanın bir bütünü olan SEO’nun internet üzerinden alışverişe etkileri olabilmektedir. E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların arama motorlarını kullanımı nedeniyle SERP sıralamaları satın alma niyetini etkileyebilen faktörlerdendir. Bu bağlamda tüketicilerin arama motoru kullanımının araştırılması SEO’nun e-ticaret siteleri açısından öneminin anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.

Internet usage, which increases across all around the world with advancing communication technology, has affected so many parts of society from education to commercial affairs. With the start of Internet usage in commercial affairs, electronic trading concept and e-commerce websites have entered our lives and they use digital marketing strategies to step forward by eliminating their competitors in the increasing competing conditions. One of the digital marketing strategies that is considered within the context of new media advertisement is Search Engine Optimisation (SEO). By ranking on the highest rank in the search engine results page, e-commerce websites make SEO works to increase website traffic and income. One of the best digital marketing methods that is inartifical, organic and budget-friendly in new media strategies, SEO is so crucial to keep economic consistency of e-commerce websites. Being the whole part of onpage and offpage works, SEO has an critical impact on sales on online. For the reason that usage of search engines by users who do shopping online, SERP researches are one of the factors that influence the intent of buying. In this context, it contributes to understand the importance of SEO in terms of e-commerce websites to research the usage of search engines by users.
Keywords: Advertising; Arama Motoru Optimizasyonu; e-commerce; E-Ticaret; Halkla ilişkiler; New Media Advertising; Public relations; Reklamcılık; Search Engine Optimization; SEO; Yeni Medya Reklamları