Farklı endodontik post sistemlerinin dirençlerinin in vitro olarak incelenmesi - Dilmener, Faruk Taner (My University, 2000)
Yakın zamanda, yeni estetik post materyalleri tanıtılmıştır. Bu in vitro çalışmanın amacı, 1- Zirkonyum dioksit post (Cosmopost, Ivoclar, Liechtenstein)- kompozit core (Charisma, Kulzer, Germany ), 2-Zirkonyum dioksit post- seramik core ( Cosmo Ingot, Empress, Ivoclar, Liechstein), 3- Paslanmaz çelik post ( Parapost, Whaledent, New York )- kompozit core ve 4- Döküm metal post core sistemlerini kırılma dayanıklıklarını karşılaştırmaktır. Buna ek olarak başarısızlık şekilleri de değerlendirilmiştir. 40 adet yakın zamanda çekilmiş çürüksüz üst kesici dişler sement- mine birleşim bölgesinin 1mm üzerinden tamamıyla düz bir yüzey oluşturacak şekilde elmas bir frez ile kesilmişleridir. Tüm dişler örnekler akrile yerleştirilmeden önce konvansiyonel endodontik tedavi görmüşler ve kök kanalları step- down tekniği kullanılarak şekillendirilmiştir. Kanallar guta perka ( Zipperer, USA ) ve kalsiyum hidroksit esaslı kanal dolgu patı ( Sealapex, Kerr, USA )yardımıyla lateral kondanzasyon tekniği kullanılarak doldurulmuştur. Örneklerin akrilik reçineye ( Meliodent, Bayer, Germany) sabitlenmesinden sonra post yuvaları hazırlanmış ve 4 gurup post simante edilmiştir.5-55 C'lik su banyosunda 5000 adet ısı çevrimi işlemi uygulandıktan sonra köklerin uzun aksına 45° 'lik açıyla palatinal yüzeye artan yükler Instron Universal Test Cihazı yardımıyla uygulanmıştır. Başarısızlık değerleri x-y kayıt edici ile tespit edilmiş ve başarısızlık şekilleri kaydedilmiştir. İstatiksel analizde ANOVA ve Che- Square testi kullanılmıştır. Ortalama başarısızlık değerleri 39 kg ve 98 kg arasında yeralmıştır. Guruplar arasında belirgin istatiksel farklılıklar bulunmuştur. Döküm metal post core sistemi en dayanıklı olarak bulunmuş ancak tüm başarısızlıklar diş kırıkları şeklinde görülmüştür. En düşük başarısızlık değerleri zirkonyum dioksit post-kompozit core gurubunda kaydedilmiştir. Bu gurupta tüm örnekler post ve, veya core kırıklarıyla başarısızlığa uğramıştır. Bu çalışmada ayrıca zirkonyum dioksitle kullanılan seramik core yapıların kırılma direncini kompozite göre arttırdığı ancak bunun yanında diş kırık sayısının da arttığı görülmüştür.

Recently new esthetic post materials have been introduced. The aim of this in vitro study was to compare the fracture resistance of 1- Zirconium diokside post ( Cosmopost, Ivoclar, Liechtenstein )- composite core ( Charisma, Kulzer, Germany ) 2- Zirconium diokside post- ceramic core ( Cosmo Ingot, Empress, Ivoclar, Liechstenstein ), 3- Stainless steel post ( Parapost, Whaledent, New York ) - composite core , 4- Cast metal post core. Additionally failure types were evaluated. 40 recently extracted caries free maxillary incisors are cut 1 mm above CEJ with a diamond bur, forming a totally flat surface. All teeth were subjected to conventional endodontic treatment before specimen mounting and root canals were prepared using step- down technique. The cold lateral condensation technique was used for obturation of the prepared canals by gutta- percha points ( Zipperer,USA ) and a calcium hydroxide based root canal sealer ( Sealapex, Kerr, USA ). After specimen mounting to acrilic resin (Meliodent, Bayer, Germany ). Post holes were prepared and 4 groups of posts were cemented. After thermocycling 5000 x in 5-55 C H2O , increasing loads were applied 45° to roots' long axis to palatinal surface by Instron Universal Test Machine. The failure loads are traced with x-y recorder and failure loads were recorded. The statistical analyses were done with ANOVA and Che- Square Tests. The avarage failure loads were between 39kg and 98kg . There were significant statistical differences between the groups. Cast Metal post core system was the strongest but all of the failure were as tooth fractures. The lowest fracture values were recorded with zirconium diokside post - composite core group. In this group all of the specimens failed with post and, or core fractures. This study also showed that the use of ceramic core with zirconium diokside post increased fracture strength when compared with composite core but also increased root fracture.
Keywords: Cerrahi; Diş hekimliği; Diş seramik metalleri; Diş teknolojisi; prostetik diş hekimliği; Prostodontik (takma ve yapay diş bilgisi) diş hekimliği; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri