Milwaukee gençlik aidiyet ölçeği’nin Türkçe’ye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması - EKŞİ, HALİL (My University, 2022)
Aidiyet, birçok kuramcı tarafından temel gereksinim olarak ifade edilmektedir. Eğitimin sayısız olumlu çıktısı ile ilişkisi mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, Slaten vd. (2019) tarafından geliştirilen The Milwaukee Youth Belongingness Scale (MYBS) adlı ölçeğin Türkçe’ye uyarlanması ve psikometrik incelemesini yapmaktır. 9 madde ve 3 faktörden oluşan ölçek, ortaokul öğrencilerinin aidiyetlerini okul, aile ve akran alanlarında değerlendirmek için geliştirilmiştir. Çalışma 11-15 yaş aralığındaki 6. 7. ve 8. sınıf ortaokul öğrenciler ile gerçekleştirilmiştir. Ölçek için gerekli izinler alındıktan sonra ölçeğin iyi düzeyde İngilizce ve Türkçe bilen birden çok uzmanlar tarafından Türkçe’ye çevrilmesi ile oluşturulan Türkçe form, başka uzmanlar tarafından tekrar İngilizce’ye geri çevrilmiştir. İki form arasındaki tutarlılıklar incelendikten sonra anlam ve dilbilgisi yönünden oluşan yeni formun orijinal formundan farklı olmadığı saptanmıştır. Ölçeğin çeviri formu, çalışma grubunda yer alan 187 kız ve 186 erkek olmak üzere toplam 373 öğrenciye uygulanmıştır. Geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları için doğrulayıcı faktör analizi, iç tutarlık ve ölçüt bağlantı geçerlilik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Faktör yapısının doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ile incelenmesi sonucunda, ölçeğin orijinaline ilişkin üç faktörlü yapının, Türk kültürü için de doğrulandığı gözlenmiştir. Analiz sonucunda uyum indeksi değerleri için χ²/df= 1.76, RMSEA= .04, CFI= .97, GFI= .97, TLI= .96, IFI= .97 olarak bulunmuştur. Ayrıca ölçüt bağlantı geçerliği için, Milwaukee Gençlik Aidiyet Ölçeği ile Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyumu Ölçeği’nin ‘‘aile’’ ve ‘‘arkadaş’’ alt boyutu ve Okula Aidiyet Duygusu Ölçeği puanları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. İlgili ölçümlerin güvenirlik düzeylerine ilişkin kanıtlar elde etmek üzere bu ölçümlere ilişkin Cronbach α değerleri hesaplanmıştır. DFA sonuçları ve hesaplanan Cronbach α değerlerine dayalı olarak, Milwaukee Gençlik Aidiyet Ölçeği’nin Türkiye’de ortaokul öğrencilerinin aidiyet ile ilgili deneyimlerini belirlemede güvenilir ve geçerli bir değerlendirme sağlayacağını göstermektedir

Belonging is expressed as a basic requirement by many theorists and is associated with numerous positive outcomes of education. The aim of this study is to adapt the scale called The Milwaukee Youth Belongingness Scale (MYBS) developed by Slaten et al. (2019) to Turkish and to conduct a psychometric examination. The scale, consisting of 9 items and 3 factors, was developed to evaluate the belonging of middle school students in the fields of school, family and peer. The study was conducted on 6th, 7th and 8th grade middle school students between the ages of 11 and 15. After obtaining the necessary permissions for the scale, the Turkish form, which was created by translating the scale into Turkish by multiple experts who speak a good level of English and Turkish, was translated back into English by other experts. After examining the consistencies between the two forms, it was determined that the new form, which was formed in terms of meaning and grammar, was not different from its original form. The translation form of the scale was applied to a total of 373 students, 187 girls and 186 boys in the study group. Confirmatory factor analysis, internal consistency and criterion link validity analysis methods were used for validity and reliability studies. As a result of the analysis of the factor structure with confirmatory factor analysis (CFA), it was observed that the three-factor structure of the original scale was also confirmed for Turkish culture. As a result of the fit index values were found to be χ²/df= 1.76, RMSEA= .04, CFI= .97, GFI= .97, TLI= .96, IFI= .97. In addition, for criterion link validity, a positive significant relationship was found between the Milwaukee Youth Belongingness Scale and the “family” and “friend” sub-dimensions of the Multidimensional Students’ Life Satisfaction Scale and the Psychological Sense of School Membership Scale scores. Cronbach α values for these measurements were calculated to obtain evidence on the reliability levels of the relevant measurements. Based on CFA results and calculated Cronbach α values, the Milwaukee Youth Belongingness Scale shows that it will provide a reliable and valid evaluation in determining the experiences of secondary school students about belonging in Turkey.
Keywords: aidiyet; ortaokul öğrencileri; geçerlik; güvenirlik; aidiyet ölçeği; belonging; middle school students; validity; reliability; belonging scale