Performans değerleme sonuçlarının ücret yönetimine etkisi - Bayındır, Hülya (My University, 2004)
Çağdaş yönetim anlayışı içinde performans değerleme ve ücret birbirinden etkilenen iki ana konudur. Gittikçe insanın yani entelektüel sermayenin ön plana çıktığı yönetim anlayışlarında, işletmeler yatırımlarının büyük bir kısmını da insan üzerine yapmaya başlamıştır. Bu nedenle insanın gerçek değerini ölçecek, verimini arttıracak yolların arayışı hız kazanmıştır. Günümüzde insanlar kendini gerçekleştirme safhasını daha yoğunlukla yaşadıkları için, motivasyonun, özellikle yaşam koşulları göz önün alındığında, ücretle sağlama yolları tercih edilmektedir. Bu nedenle tezimde performans değerleme sonuçlarını ücrete yönetimine yansıtılmasını incelemiş bulunmaktayım. Tezimin birinci bölümünde, performans değerlemenin işletmeler için önemi ele alınmıştır. Bu bölümde, performans değerlemenin tanımı ve öneminden bahsedilmiş, performans değerleme yöntemleri tanıtılmış, performans değerlemenin kullanılabileceği alanlar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, ücretin tanımı ve önemi anlatılmış, ve ücret sistemleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, performans değerleme ve ücret arasında ilişki kurulmuş, motivasyonel bir araç olarak ücretten ve performans değerleme sonuçlarından ücret belirlemede nasıl faydalanılabileceğinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise ücretlerini performans değerleme sonuçlarına göre belirleyen bir şirket ele alınmış, performans değerleme sistemi incelenmiş ve bir şubesinde iki dönem için ücret artışı incelenerek, performans puanları ile ücretleri arasındaki bağlantı analiz edilmiştir. Performance Appraising and Pay are two main subject that effects each other according to contemporary managing systems. In managing systems that attaching importance to intellectual capital enterprises invests in humans. Because of that there has been more important to appraise the real value of employees and improve the productivity. Employees want to realize theirselves more intensive so that enterprises prefer to prove this motivation way with the pay. I wanted to research the reflections of the results of the performance apprasing to the pay management in my thesis. In the first chapter I mentioned about the importance of performance apprasing according to the enterprises, definition of performance apprasing and importance of it, methods of performance apprasing and usage way of results of the performance apprasing. In the second chapter definition of pay, importance of it and pay systems are described. In the third chapter connection between performance apprasing and pay is described. In the fourth chapter there is an application about results of a performance apprasing that reflected to the pay.
Keywords: Performans Değerleme; Ücret Yönetimi