Yüksek Performanslı İş Sistemlerinin Çalışan Performansı_x000D_ Üzerindeki Etkisinde İşe Tutkunluğun Aracılık Rolü - (:unkn) unknown (My University, 2021)
İnsan kaynakları uygulamaları ve örgüt stratejisini yenilikçi bir yaklaşım ile bütünleştiren yüksekperformanslı iş sistemleri, günümüz iş yaşamında üzerinde önemle durulması gereken bir araç olarak karşımızaçıkmaktadır. Özellikle yüksek performanslı iş sistemlerini uygulayan örgütlerde, yaptığı iş ile kendisini tanımlayançalışanların göstereceği performansın örgütsel performansı artıracağı düşünülmektedir. Bu bağlamda ele alınançalışmanın temel amacı yüksek performanslı iş sistemlerinin çalışan performansı üzerindeki etkisinde işe tutkunluğunaracılık rolünü incelemektir. Çalışmanın alana katkısı, yüksek performanslı iş sistemlerinin bireysel çıktılar üzerindekietkisinin nedenselliğini açıklayan alt değişkenlerle ilgili çalışma boşluğunu doldurmaktır. Araştırma, İstanbul’dafaaliyet gösteren farklı alanlardaki hizmet işletmelerinde görev yapan 314 çalışan üzerinde anket tekniği yardımıylagerçekleştirilmiştir. Araştırmada Yüksek Performanslı İş Sistemleri Ölçeği, İşe Tutkunluk Ölçeği, BağlamsalPerformans ve Yaratıcı Performans Ölçekleri olmak üzere dört farklı ölçek kullanılmıştır. Ölçüm aracında 47 ifadebulunmaktadır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS ve AMOS programları aracılığıyla, faktör analizi, güvenilirlikanalizi ve yapısal eşitlik modellemesinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, öne sürülen hipotezlerindesteklendiği görülmüştür. Çalışmanın temel amacı kapsamında araştırma bulguları, yüksek performanslı işsistemlerinin çalışan performansı üzerindeki etkisinde işe tutkunluğun kısmi aracılık etkisi olduğunu ortaya koymuştur.

High performance work systems, integrating human resource practices and organizational_x000D_ strategy with an innovative perspective, emerge as a tool that needs to be emphasized in today’s business environment._x000D_ Especially it is predicted that organizational performance will increase with the increase of employee performance in_x000D_ organizations implementing high performance work systems. Within this context the main purpose of this research is_x000D_ to measure the mediating role of work engagement on the effect of high performance work systems on employee_x000D_ performance. The main contribution of this study into the field is to fill the gap about the lack of studies related to sub_x000D_ variables explaining the causality of the effect of high performance work systems on individual outcomes. The research_x000D_ was conducted on 314 employees who are working in service businesses having operations in Istanbul via questionnaire_x000D_ technique. Four different scales consisted of High Performance Work Systems Scale, Work Engagement Scale,_x000D_ Contextual Performance and Creative Performance Scales were used in the study. The scale for the study consists 47_x000D_ statements. In order to analyze the gathered data via SPSS and AMOS statistical programs, factor analysis, reliability_x000D_ analysis and the structural equation modelling were used. As a result of the study, all proposed hypotheses were_x000D_ supported. Within the context of the study’s main porpose, findings revealed that work engagement determined as a_x000D_ partial mediator on the effect of high performance work systems on employee performance
The Mediating Role of Work Engagement on the Effect of High Performance Work Systems on Employee Performance