Psikolojik sermaye ile örgüt kültürü arasındaki ilişki: özel, kamu ve vakıf hastanelerinde bir karşılaştırma - Akbaş, Merve (My University, 2019)
Bu araştırma, sağlık hizmetlerinin sunulduğu hastanelerin rekabet avantajı elde etmesi ve sürdürmesinde önemli bir kaynak olan psikolojik sermaye ve örgüt kültürü arasındaki ilişkiyi saptamak ve özel, kamu ve vakıf hastanesi karşılaştırmasını incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu bağlamda sağlık kurumlarına destekleyici bazı öneriler sunulması planlanmaktadır. Bu araştırma kesitsel ve betimleyici bir çalışma olarak tasarlanmıştır. İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren özel, kamu ve vakıf hastanelerinde, meslek farkı gözetmeksizin araştırmaya katılmayı kabul eden 257 hastane çalışanı (sağlık çalışanları, idari çalışanlar ve diğer çalışanlar) ile gerçekleştirilmiştir. Hastaneler kolayda örneklem yoluyla belirlenmiştir. Üç bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Birinci bölümde, demografik özelliklerin yer aldığı “Kişisel Bilgiler Formu”, ikinci bölümde “Psikolojik Sermaye Ölçeği”, üçüncü bölümde ise “Örgüt Kültürü Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15 istatistik paket programında analiz edilmiştir. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu araştırılırken Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk’s testlerinden yararlanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıklar incelenirken değişkenlerin normal dağılıma uyum göstermedikleri durumlarda parametrik olmayan Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis-H testlerinden yararlanılmıştır. Kruskal Wallis-H testinde anlamlı farklılıkların görülmesi durumunda Post-Hoc Çoklu Karşılaştırma testi ile aralarında farklılık olan gruplar belirlenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi olarak 0,05 alınmıştır. Araştırma sonucunda, psikolojik sermaye ile örgüt kültürü arasında pozitif yönde, zayıf (0,185) ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Hastane türü değişkenine göre örgüt kültürü toplam puanı ile istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmaktadır (p<0,05). Ayrıca örgüt kültürü toplam puanında cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, meslek, memnuniyet ve hastane türü değişkenine göre anlamlı fark bulunmuştur.

This study has been carried out in order to highlight the nexus between psychological capital and the organizational culture, whereby the former becomes an important resource for hospitals in gaining competitive advantages and sustaining them. The comparison of private, public and foundation universities is also analyzed in this regard. My concern here is to put forward certain affirmative suggestions for health facilities. The study has been organizedas a cross sectional and descriptive research. Putting aside the differences in profession, the study has been conducted with two hundred fifty five hospital staff (health care providers, administrative staff and other personnels) working in private, public and foundation universities on the Asia side of Istanbul. Hospitals have been decided upon convenience sampling method. The data have been collected through the method of measurement, and besides that the data collection tools, consisting of three parts, have been used. In the first chapter “Personal Information Forms” including the demographic features have been consulted. In the second chapter “Psychological Capital Questionnaire” and in the third chapter “Organizational Culture Questionnaire” has been conducted. The acquired data have been analyzed with SPSS Statistics 15 packaged software. Exploring the variables in accordance with normal distribution curve, tests of Kolmogorov-Smirnov and ve Shapiro-Wilk’s have been applied. In the analysis of differences between groups, wherein variables do not accord with normal distribution nonparametric, Mann-Whitney Uand Kruskal Wallis-H tests have been adopted. Diversified groups have been identified by way of post hoc multiple comparisons test. The statistical significance level has been determined as 0,05. At the end of the study it is concluded that there is positively, a poor (0,185) and statistically significant (p<0,05) relationship. Statistically there is not a considerable difference between the the types of hospital variable and the total score of organizational culture. It is found that there is a substantial diversity in the total score of organizational culture considering the gender, age, educational level, contentment and the type of hospital variable.
Keywords: devlet hastanesi; foundation hospital; organizational culture; örgüt kültürü; özel hastane; private hospital; psikolojik sermaye; public hospital; vakıf hastanesi psychological capital