Metaverse kapsamında oyun-içi reklam uygulamaları: Sandbox alpha 2 örneği - GÜDÜM, SİNEM (My University, 2022)
Bu çalışmada, Metaverse üzerinde süregelen Sandbox Alpha Test 2, bir örnek olarak ele alınmış ve sürecin ilk gününden son gününe (3 – 31 Mart 2022) Metaverse Sandbox Alpha Test 2 içerisinde durum tespiti ve veri toplama yapılmıştır. Çalışmanın kısıtları arasında, henüz test aşamasında olan Sandbox Metaverse içerisinde bazı teknik aksaklıklar yaşanması, inceleme alanının sanal ve çok büyük olması ile birçok farklı geçiş portallarından oluşması verilebilmektedir. Bu kısıtları aza indirgemek için Sandbox Alpha Test 2 Metaverse alanı iki koldan incelenmiştir; bir araştırmacı gündüz, diğer araştırmacı ise gece Metaverse içerisinde bulunan tüm portallara, test yayınını kapsayan 28 günlük süre içerisinde her gün girerek, detaylı analiz yapmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden gözleme dayalı netnografik analiz ve Sandbox Alpha 2 Alpha Test ile sınırlı örnek vaka çalışması (case study) uygulanmıştır. Web 2.0 teknolojisiyle web ortamında üretüketici (prosumer) kimliği kazanan tüketici, Metaverse aracılığıyla sanal ortamda daldırmalı (immersive) deneyimlere kucak açarken, artık sanal üretimde daha da katılımcı bir rol üstlenecek ve çevrimiçi gelir kazanma konusunda da daha fazla imkana sahip olacaktır. Metaverse bazı yeni gelir modellerinin avantajlarının yanı sıra kullanıcılar için çeşitli riskler de getirmektedir. Bu çalışmada, blockchain teknolojisi ile evrimleşmekte olan sanal topluluk tabanlı tüketici davranışını karşılamaya yönelik reklam çalışmalarını incelemek amaçlanmıştır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Metaverse; Oyun-içi Reklam; Dijital Reklam; Blockchain; Sandbox