İsmail Hakkı Bursevi’nin tuhfe-i Hasekiyye’sinin ikinci bölümü (metin tahlil) - Tabakoğlu, Mehmet (My University, 2008)
(ABSRACT) Tuhfe-i Hasekiye, İsmâil Hakkı Bursevî tarafından kaleme alınmış ve 15 Cemâziyelâhir 1134/ 1722’de tamamlanmıştır. Bursevî’nin en hacimli eserlerindendir. Bursevî eserini III.Ahmed’in sarayında serhasekiyân olan Tûbâzâde Mehmed Ağa’ya ithâfen yazmıştır. Eserin son üçte birlik kısmı ile ilgili İhsan Kara, birinci kısmıyla ilgili Muammer Cengiz tarafından yüksek lisans tezleri hazırlanmıştır. Osmanlı müesseseleri ile ilgili bölüm Ziyâ Kazıcı tarafından bir makalede ele alınarak ilgili bölüm bâzı kısaltmalarla ve kısmî bir sadeleştirme ile neşredilmiştir. Bu çalışmada Tuhfe-i Hasekiyye metninin ikinci bölümünün transkripsiyonu gerçekleştirilmiş, Arapça ve Farsça kısımlar tercüme edilmiş ve eserde yer alan tasavvufî konu ve kavramlar incelenmeye çalışılmıştır. Bizim tahlil alanımızı kapsayan bölümde peygamberimizin soyu (İbn Abd-i Menâf’tan Âdem’e kadar) ve sultan ve vezir kavramları ele alınmaktadır. Bursevî; Tuhfe-i Hasekiye; Tasavvuf, Osmanlı.

Tuhfe-i Hasekiye was written during the Cemâziyelāhir 1134/ 1722, by Ismâil Hakkı Bursevī. The study, is one of the most popular and large volumed of Bursevi’s. The study was writen according to Tûbâzâde Mehmed Ağa who worked in palace of III.Ahmed. The trinity part of the study has been prepeared by Ihsan Kara and first part of the study has been prepeared by Muammer Cengiz as a master thethies. The part about “Ottoman Institutions” was published as an article by Ziya Kazıcı. This study covers, just second part of Tuhfe-i Hasekiye translation to Arabic and Persian and tried to research the topics and concepts of mysticism. On the part of my study’s analysis, it is stated about our prophet’s descent (from İbn Abd-i Menâf to Adam); and the concepts of sultan and vizier. Bursevī,; Tuhfe-i Hasekiye; Sufism, Ottoman.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf; Tasavvuf_Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918