Mekansal adaletsizliğin etkilediği okullar ve bu bağlamda okul ve öğrencinin karşılıklı kimlik üretiminin incelenmesi - Ekinci, Sedat (My University, 2020)
Bu araştırmamekansal adaletsizliğin eğitim durumuna nasıl bir tesiri olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu vaziyeti tespit etmek için açık uçlu anket tekniği ve gömülü teori yöntemi kullanılarak şu sorulara cevap aranmıştır:• Mekansal adaletsizlik eğitimi nasıl etkilemiştir?• Mekansal adaletsizlik okul ve öğrenci kimliklerinin oluşumunda ne derece etkilidir?• Maddi gen nedir ve araştırma yapılan sahada var mıdır?Araştırmanın çalışma grubu araştırma yapılan sahada yaşayan 11. Sınıf talebeleridir. Çalışma grubu 50 kadar öğrenciden oluşmuştur.Araştırma yapılırken açık uçlu anket tekniği kullanılarak sorular muhatabına yöneltilmiştir. Toplamda ankette 14 açık uçlu soru vardır. Gereken cevaplar gömülü teori yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırmada elde edile bulgulara göre öğrenciler kendilerini başarılı-başarısız, olumlu-olumsuz özelliklerle tanımlamışlardır. Okullarını da eski, başarılı, başarısız gibi sıfatlarla tanımlamışlardır. Farklı sorulara verdikleri cevaplarla okulun ve bulundukları yerlerin dezavantajlarından söz etmişlerdir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre araştırma yapılan yerde maddi gen ağırlını hissettirmektedir. Mekansal adaletsizlik bölgede var olurken eğitim koşullarını negatif yönde etkilemiştir. Ve mekansal adaletsizlik okulun ve öğrencinin kimlik oluşumu sürecinde olumsuz etki yapmaktadır.

This research is done with the objective to determine the effect of spatial injustice on educational attainment. To that end, answers are sought to following questions by using open-ended survey technique and grounded theory method:• How does the spatial injustice affect education?• How effective is the spatial injustice on identity formation of schools and students?• What is material gene and is it available in the research field?The study group of the research is composed of 11th grade students residing in the research field. The study group is composed of around 50 students.The questions are asked to respondents by using open-ended survey technique. The survey is composed of 14 open-ended questions. The answers are assessed by using grounded theory method.According to the findings obtained in the study, the students have identified themselves with successful-unsuccessful, positive-negative characteristics. They have defined their school with adjectives such as old, successful, unsuccessful. They have stated the disadvantages of the school and its location when they answered different questions.According to the results obtained in the study, the material gene is influential in the research location. Spatial injustice exists in the location and adversely affect the educational conditions. And spatial injustice has a negative effect in the identity formation process of the school and the student.
Keywords: Coğrafya; Education; Eğitim; Geography; Mekansal Adaletsizlik Spatial Injustice; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching