Gazetelerin genç okurlara yaklaşımı ve Türkiye’deki gençlerin haber alma alışkanlıklarına yönelik bir araştırma - Gönenli, Gülşah (My University, 2008)
GAZETELERİN GENÇ OKURLARA YAKLAŞIMI VE TÜRKİYE’DEKİ GENÇLERİN HABER ALMA ALIŞKANLIKLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Günümüzde dünyada, özellikle gelişmiş ekonomilerde, gazeteler genç okurların azalan ilgisiyle karşı karşıyadır. Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde bu alışkanlığın kazandırılması için birçok araştırma ve projeler yürütülürken Türkiye’de bu konu gerektiği kadar ilgi çekmemektedir. Dünyada önemli gazete birliklerinin ana gündemini oluşturan genç okurlar, gazete endüstrisinin geleceği bakımından önemlidir. Gençlerin önceki nesillere göre gazetelere olan ilgisinin azalmakta olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Artık çoklu medya seçenekleriyle karşılaşmakta olan gençler haberleri almak için geleneksel medya olan gazeteler yerine başka mecralara yönelmektedir. Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye’de gazetelerin genç okurlara yaklaşımları, bu okurlara yönelik projeleri incelenmiş, bu bağlamda Türkiye’deki gençlerin haber alma alışkanlıkları araştırılmıştır.

NEWPAPERS’ APPROACH TO YOUNG READERS AND A RESEARCH ABOUT YOUNG READERS’ NEWS GATHERING HABITS IN TURKEY Today in the world and especially in the developed economies, newspapers are facing the diminishing attention of young readers. There are many researches and projects conducted both in USA and some European countries in order to help young readers to gain this habit, on the other hand, neccessary interest is not shown in Turkey. Young readers who are in the primary agenda of the considerable newspaper associations in the world are important for the future of the newspaper industry. The fact that young readers are less interested in newspapers than the previous generations is known by everyone. Young people who experience multiple media options are choosing other channels to receive news instead of traditional media; newspapers. In this study, newspapers’ approach to young readers and the projects intended for those readers are examined both in the world and Turkey and in this context, a research about young readers’ news gathering habits in Turkey are studied.
Keywords: Basın; Gazetecilik; Gençlik, Haber Alma; Haber Alma