Dental zirkonyanın düşük ısı bozunmasının silika kaplama ve tekrarlanan fırınlama yöntemleriyle engellenmesi; yöntemlerin dayanıklılık ve renge etkileri - Çakır, Tutku Burcu (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı zirkonyanın fiziksel buhar biriktirme (PVD) yöntemi ilesilika kaplanması ve tekrarlanan fırınlamalar uygulanması ile düşük ısı bozulmasınınengellenmesi ve yüzey uygulamaların zirkonyanın dayanıklılığına ve rengineetkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Disk şeklinde hazırlanmış100 adet örnek 10 deney grubuna ayrılmıştır: K: kontrol; Y: yaşlandırma; A:aşındırma-yaşlandırma; SA: sulu aşındırma-yaşlandırma; S: silika kaplamayaşlandırma;AS: aşındırma-silika kaplama-yaşlandırma; 3F: 3 kez fırınlamayaşlandırma;A3F: aşındırma-3 kez fırınlama-yaşlandırma; 5F:5 kez fırınlamayaşlandırma;A5F: aşındırma-5 kez fırınlama-yaşlandırma. Yaşlandırma işlemi buharotoklavında gerçekleştirilmiştir. Tüm gruplarda yüzey ve yaşlanma işlemlerinitakiben meydana gelen monoklinik faz içeriğini tespit etmek için X-ray difraksiyonanalizi yapılmıştır. Spektrofotometre cihazı kullanılarak deney gruplarının renkölçümleri gerçekleştirilmiştir. Örneklerin bükme dayanımları biaksiyal bükme testikullanılarak ölçülmüştür. İstatistiksel analiz, bükme dayanım değerleri için One-wayANOVA ve LSD testi, renk verileri için ise Kruskal Wallis ve Dunn’s ÇokluKarşılaştırma testleri kullanılarak yapılmıştır (p<0.05). Bulgular: Silika kaplamaişlemi, aşındırılmış örneklerde faz transformasyonunu azaltmıştır. Yaşlandırmasonrası en düşük monoklinik faz A3F ve A5F gruplarında görülmüştür. Aşındırmaişlemi örneklerin bükülme dayanımını anlamlı olarak artırmıştır. En yüksek ΔEdeğerleri, yaşlandırma öncesi K-S, yaşlandırma sonrası K-5F ve aşındırmayaşlandırmasonrası K-3F grupları arasında görülmüştür. Sonuç: Silika kaplama vefırınlama uygulamaları sadece aşındırılmış örneklerdeki monoklinik fazı azaltmıştır.Aşındırma işlemi zirkonyanın düşük ısılarda bozunmasına olan yatkınlığını azaltıp,bükme dayanımını artırmıştır. Tekrarlayan fırınlama ve silika kaplama işlemleriörnekler üzerinde gözle görülür renk değişikliğine neden olmuştur (ΔE>2).

Purpose: The aim of this study was to examine the application of physical vapordeposition silica coating and multiple firing as an approach to retard low temperaturedegradation (LTD) and the color and flexural strength of the zirconia specimens aftersurface treatments. Materials and methods: 100 disc-shaped specimens weredivided into 10 groups: K: control; Y: aging; A: grinding without water coolingaging;SA: grinding with water cooling-aging; S: silica coating-aging; AS: grindingsilicacoating-aging; 3F: 3 times firing-aging; A3F: grinding-3 times firing-aging;5F:5 times firing-aging; A5F: grinding-5 times firing-aging. Aging was simulated bysteam autoclave. X-ray diffraction analysis was used to estimate the amount ofmonoclinic phases of the groups. Color measurements of tested groups wereperformed with a spectrophotometer. Biaxial flexure test was used to calculate theflexural strength. Statistical analysis was conducted with One-way ANOVA andLSD test for stregth values and Kruskal Wallis and Dunn’s Multiple tests for colordatas (p<0.05). Results: Silica coating decreased phase transformation on groundsamples. A3F and A5F groups exhibited the lowest monoclinic content. Grindingsignificantly increased the biaxial flexural strength values. Before aging, betweengroups K and S; after aging between groups K and 5F and after grinding-agingbetween groups K and 3F, highest color changes were seen. Conclusion: Both silicacoating and repeated firing decreased the monoclinic content only in groundspecimens. Grinding decreased the susceptibility of zirconia to LTD and increasedthe flexural strength. Silica coating and multiple firing made the visualy imperviablecolor changes (ΔE>2).
Keywords: bükme dayanımı; color; Diş hastalıkları; Diş hekimliği; flexural strength; ltd; Protetik diş tedavisi; Protezler; renk zirconia; repeated firing; Tanı; tekrarlayan fırınlama; zirkonya