State aid policy in the EU accession process - Uysal, Deniz Taylan (My University, 2006)
Bu çalışma, Türk teşvik sistemi ile Avrupa Birliği’nin devlet yardımları müktesebatının ivedi olarak uyumlaştırılması gerekliliğine ilişkin gerekçeleri sunmayı amaçlamaktadır. Müzakere süreci devam ederken, devlet yardımlarına ilişkin çerçeve yasanın yürürlüğe koyulması ve ilgili kurumun faaliyete geçmesi gerekliliği ilgili tüm kesimlerin malumu olmuştur. Ayrıca, bu kurumun siyasi etki ve baskılardan uzak olmaması durumunda AB tarafından kabul görmeyeceği de bilinmektedir. Türk teşvik sistemi ile AB müktesebatının uyumlaştırılması devlet yardımlarının yeknesak, şeffaf ve rekabeti bozmayacak şekilde verilmesini sağlayacaktır. Bunun yanısıra, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği güçlenerek daha somut bir temele oturacaktır. Avrupa Birliği’nin önceki genişleme süreçleri devlet yardımlarının katılım müzakerelerinin en zor alanlarından olduğunu göstermektedir. Türkiye’nin bu alanda alması gereken uzun bir yol olduğu düşünüldüğünde, devlet yardımları konusundaki akademik çalışmaların artırılması, özellikle de geçmiş genişleme süreçlerine ilişkin karşılaştırmalı çalışmalar yapılması sürece önemli katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, öncelikle AB devlet yardımları müktesebatını ve Türkiye’de uygulanan teşvik sistemini ayrıntılarına girmeden anlatmaya çalışacağız. Ardından konuyu, Türk teşvik sistemini AB müktesebatı ile uyumlaştırma çalışmaları ışığında ele alacağız. Son bölümde ise, devlet yardımları alanında gerçekleşmiş katılım müzakereleri üzerinde yoğunlaşarak karşılaştırmalı sonuçlara ulaşmaya gayret edeceğiz.

This study aims to provide grounds for an urgent need to harmonize the Turkish state aid system with the EU acquis. While the negotiation process continues, it became incontestable that the framework law on state aid should be ratified and the relevant authority should become operative at once. It is also important to bear in mind that an authority, which is not refrained from political influence and pressure, would not find acceptance by the European Commission. Harmonizing the Turkish state aid system with the EU acquis shall bring uniform application of state aids, not only state aids shall be granted in a transparent way but also the competition environment shall improve. In addition, alignment with state aid rules shall substantiate the Customs Union between the EU and Turkey on a more solid ground. European Union’s previous enlargement processes show that state aid is one of most diffucult fields of the accession negotiations. Considering that Turkey has a long way to go in this field of EU acquis, it would be adequate to multiply academic studies in this area. Especially, comparative studies relating to past accession processes would be of higher benefit. In this present study, I first attempt to explain the EU state aid rules and the Turkish incentive system in broad terms. In the following chapters, I analyse the Turkish system within the framework of harmonization work. Finally, I concentrate on the past accession negotiations on state aid from a comparative perspective with a view to draw conclusions regarding the Turkish case.
Keywords: Avrupa Birliği_Hukuk; Devlet Yardımları_Türkiye_Avrupa Birliği