Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği olan annelerin anne sütü bankası ile ilgili bilgi ve tutumları: niteliksel bir çalışma - Atar, Gülsün (My University, 2019)
1.Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Hemşire; Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ksek Lisans Öğrencisi2.Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği yesiAmaç: Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde preterm bebeği olan annelerin anne sütü bankası ile ilgili bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı olan araştırma, Haziran– Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul’ da bir eğitim araştırma hastanesinin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan 26 preterm bebek annesi ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Anneyi Tanıtıcı Bilgi Formu, Ses Kayıt Cihazı, Yarı Yapılandırılmış Form kullanılmıştır. Niteliksel verileri değerlendirmek için içerik analizi yapılmıştır.Bulgular: Katılımcıların yaşları 19- 38 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 27, 96±5, 75 yıldır. Araştırma sonucunda katılımcıların %84, 6’ sı süt bankasını duymadığını belirtmişlerdir. 10 tema oluşturulmuştur; anne sütü farkındalığı, anne sütü paylaşımı, bilgi eksikliği, üzüntü, endişe, anne sütü paylaşımının dini boyutu, anne sütü bankası hakkındaki düşünceler, anne sütü bankası farkındalığı, anne sütü bankasının kurulumu ve kararsızlıktır.Sonuç: Annelerin çoğunun süt bankası ile ilgili bilgisi bulunmamaktadır. Annelerin büyük bir kısmı süt bankası kurulmasına sıcak bakmakta olup, bir kısım anne ise bilgi eksikliği, sütlerin karışacağı, süt kardeş evlilikleri, hastalık bulaşma riski, güvensizlik düsüncesiyle istememişler veya kararsız kalmışlardır.

Knowledge Levels and Attitudes of Mothers with Preterm Infants in Neonatal Intensive Care Unit About Breast Milk Bank: A Qualitative StudyGülsün ATAR1, Çağrı ÇÖVENER ÖZÇELİK21.Nurse, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Neonatal Intensive care Unit; MSN Student, Marmara University Faculty of Health Sciences Division of Nursing Department of Pediatric Nursing2.Assist. Prof. Marmara University Faculty of Health Sciences Division of Nursing Department of Pediatric NursingAim: The study was carried out to evaluate the knowledge and attitudes of mothers who have preterm infants in neonatal intensive care unit about milk banks.Methods: The descriptive study was conducted with 26 mothers with preterm infants who stayed in the neonatal intensive care unit of a training and research hospital in Istanbul between June and October 2016. An information form introducing mothers, a voice recorder and a semi-structured form were used as data collection tools. Content analysis was used to evaluate qualitative data.Results: The ages of mothers ranged from 19 to 38 years, the mean age was 27, 96 ± 5, 75 years. Mothers’ 84.6% reported that they have not heard the milk bank before. 10 themes were generated in findings: awareness of breast milk, sharing of breast milk, lack of information, sadness, anxiety, religious aspects of sharing breast milk, perception of milk banks, awareness of milk banks, foundation of milk banks and indecision.Conclusion: Most of the mothers do not have information about the milk banks. Most of the mothers think positively about the establishment of the milk banks, and some of the mothers are unwilling or unstable due to lack of information, concern about mixing different mothers’ milk, marriages of milk siblings, risk of infectious disease and distrust.
Keywords: anne sütü; anne sütü bankası; Anne Sütü ile Beslenme; anne sütü paylaşımı preterm infant; Breast Feeding; breast milk; Hemşirelik; mothers’ milk bank; Neonatal Nursing; Nursing; preterm anne sütü; preterm bebek; preterm breast milk; sharing of breast milk; Yenidoğan Hemşireliği