Defining the operational set points of heavy duty vehicle with virtual calibration method - Bolu, Sencer (My University, 2022)
Bu tez çalışması Ağır Hizmet Tipi araç motoru olarak kullanılan dizel içten yanmalı motorun kalibrasyon test maliyetlerini azaltmak adına test çalışmalarına yön vermesi beklentisiyle yapılmıştır. Test maliyetlerinin düşürülmeye çalışıldığı günümüzde bilgisayar destekli mühendislik kapsamında, bir boyutlu termodinamik motor modeli kullanılarak bu maliyetlerin minimize edilmesi amaçlanmıştır. Bir boyutlu termodinamik motor modelleme olarak GT-Suite yazılımı kullanılmıştır. Bu tez çalışması kapsamında iki konu ele alınacaktır. Bunlardan ilki; motorun ısıtma modundaki kalibrayonu için yapılmış ve belirlenen çalışma noktaları için en az yakıt tüketimini veren, NOx emisyon şartlarına uyan ve en yüksek türbin çıkış sıcaklığını veren çalışma noktaları kümesi bulunarak test süresini kısaltmak amaçlanmıştır. İkinci çalışma konusu ise bu motoru kullanan aracın yüksek irtifa koşullarında yapılan ve maximum torku elde etmeyi amaçlayan kalibrasyon testleri için bir çalışma uzayı belirlemektir. Bu çalışma ile farklı irtifalar için motor kalibrasyon haritalarına düzeltme faktörleri bulunmuştur. Bu çalışma ile amaç; turboşarj şaft hızı, türbin giriş sıcaklığı, kompresör çıkış sıcaklığı ve silindir içi maksimum basınç limitlerini geçmeyen ve en yüksek torku veren düzeltme faktörleri belirlenmiştir. Bu çalışma ile hem motor seviyesi, hemde araç seviyesi kalibrasyon çalışmalarına yol gösterecek, çalışma sürelerini ve test maliyetlerini azaltacak iki adet metodoloji geliştirilmiştir.

This thesis study was carried out with the expectation that the diesel internal combustion engine, which is used as a Heavy Duty vehicle engine, will guide the test studies in order to reduce the calibration test costs. Today, when testing costs are tried to be reduced, it is aimed to minimize these costs by using a one-dimensional thermodynamic engine model within the scope of computer-aided engineering. The GT-Suite software was used as a one-dimensional thermodynamic engine modeling program. Two issues will be discussed in this thesis. The first of these; It is aimed to shorten the test period by finding a set of operating points that give the least fuel consumption, comply with the NOx emission conditions and give the highest turbine outlet temperature for the determined operating points. The second subject of study is to determine a working space for the calibration tests carried out in high altitude conditions of the vehicle using this engine and aiming to obtain the maximum torque. In this study, correction factors were found for engine calibration maps for different altitudes. The aim of this study; The correction factors that do not exceed the turbocharger shaft speed, turbine inlet temperature, compressor outlet temperature and in-cylinder maximum pressure limits and give the highest torque were determined. Two methodologies have been developed with this study that will guide both engine level and vehicle level calibration studies and reduce operating times and test costs.
Keywords: Calibration; Dizel Motor; High Altitude; Kalibrasyon; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Sanal Kalibrasyon; Virtual Calibration; Yüksek İrtifa Diesel Engine